Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 19.5.2020 16.03

Käynnit ja leikkaukset vähenivät maalis-huhtikuussa huomattavasti

Koronavirusepidemialla on ollut merkittävä vaikutus HUSin potilasvirtoihin. Käyntien kokonaismäärä väheni maalis-huhtikuussa 100 000:lla viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

​Tuoreet tilastot kertovat koronaviruksen vaikuttaneen merkittävästi HUSin normaaliin sairaalatoimintaan. Maalis-huhtikuun 2020 yhteenlasketut päivystyskäynnit vähenivät noin kolmanneksella verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Samoin ensi-, uusinta- ja muut käynnit vähenivät lähes 110 000 eli noin kolmanneksella.

Koronavirusepidemian alkaessa HUSissa päätettiin lisätä sähköisten palveluiden käyttöä. Tämä näkyy tilastoissa. Etävastaanottojen määrä lisääntyi noin 2000:sta yli 14 000:een viime vuoden maalis-huhtikuusta tämän vuoden vastaavaan aikaan. Myös konsultaatioiden, kirjeiden ja puheluiden määrät lisääntyivät.

Koronavirusepidemian vuoksi voimakkaasti supistettujen kiireettömien eli elektiivisten leikkausten määrä lähes puolittui maalis-huhtikuussa vuoteen 2019 verrattuna.

Päivystysleikkausten määrissäkin näkyy muutosta. Niitä tehtiin maalis-huhtikuussa 3 650 kappaletta, kun vuonna 2019 vastaavana aikana leikkauksia oli 4 443 kappaletta. Määrä oli vuoden takaiseen verrattuna siis 82 %.

Leikattujen potilaiden määrä väheni HUSissa maalis-huhtikuun aikana yli 6300:lla. Tänä vuonna maalis-huhtikuussa leikattujen potilaiden määrä oli 63 prosenttia viime vuoden määrästä.

"Koronavirusepidemia on pidentänyt hoitojonoja, joita syksyllä ryhdytään lyhentämään", johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo.

 

HUS on varautunut toiseen aaltoon

Käyntimäärien muutoksia ja leikkausten vähentymistä käsiteltiin HUSin koronavirusinfossa 19.5.2020.

Tilaisuuden alussa kehittämisjohtaja Visa Honkanen esitteli HUSin omaa ennustetta, joka laaditaan kahden ja neljän viikon päähän oman toiminnan suunnittelun tueksi. Neljän viikon skenaariossa tehohoidon tarve näyttäisi vähentyvän.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi, että HUSissa on varauduttu epidemian toiseen aaltoon. Ensimmäisestä aallosta on opittu monia asioita potilaiden hoitoon, henkilöstön koulutuksiin, resurssien järjestämiseen ja tilannekuvan muodostamiseen liittyen. Koronaviruspotilaiden hoidon keskittäminen Kirurgiseen sairaalaan jatkuu ja HUSissa on suunnitelmat varasairaalan käyttöönotosta, mikäli tarvetta ilmenee.

Apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen kertoi, että testaa ja jäljitä strategiaa ylläpidetään HUSin alueella jatkuvasti. Kapasiteettia testien ottamiseen ja analysointiin tarvitaan jatkuvasti ja tarvitaan myös valmiutta lisätä tätä kapasiteettia tarpeen mukaan.

Linkki mediatilaisuuden tallenteeseen.

Edit 20.5.2020 klo 8.05: poistettu ensimmäisestä kappaleesta ylimääräinen tuhannella-sana.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.