Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 7.2.2023 07.49

Käy testissä, jotta voit saada Paxlovid-koronaviruslääkehoidon arvion

Asiasanat:
  • korona
  • koronatesti
  • paxlovid

Koronaviruspandemia on edelleen käynnissä. HUS suosittelee koronavirustestausta riskiryhmiin kuuluville, jotta he saavat tiedon Paxlovid-koronaviruslääkkeen käytön mahdollisuudesta.

HUS suosittelee alueellaan maksutonta koronavirustestiä heille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään iän, sairauden tai lääkityksen takia. Testiajan voi varata koronabotti.hus.fi -palvelusta tai joissakin kunnissa ja hyvinvointialueilla myös puhelimitse (katso oman kuntasi tai hyvinvointialueesi verkkosivuilta). Uudenmaan koronavirusnäytteenottopisteet löytyvät tästä linkistä.

Kun saat tiedon tekstiviestinä positiivisesta koronavirustuloksesta, saat samalla linkin HUSin verkkosivuilta löytyvistä Paxlovid-kohderyhmistä. Verkkosivuilla sinut ohjataan olemaan yhteydessä joko hoitavaan yksikköön tai Pihlajalinnan keskitettyyn puhelinpalveluun. Lääkitys voidaan aloittaa myös positiivisen kotitestin perusteella, mutta tällöin tulos varmistetaan vielä laboratoriotestillä.

Paxlovid on avohoidossa käytettävä, potilaalle maksuton, suun kautta otettava koronaviruslääke 18 vuotta täyttäneille. Ehtona on, että ensimmäisen oireen alusta on kulunut korkeintaan 5 vuorokautta. Ennen Paxlovidin aloitusta tarkistetaan mahdolliset lääkehoidon vähäiset vasta-aiheet. Paxlovidilla on yhteisvaikutuksia (interaktioita) eri lääkeaineiden kanssa, jonka vuoksi muu lääkityksesi tarkistetaan hoidon toteutusta varten.

Feedback

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.