Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 9.11.2021 13.53

Kahdesti rokotettujen koronaviruspotilaiden määrä HUSin sairaaloissa kasvanut

Asiasanat:
  • koronavirus
  • korona

Viime viikon aikana HUSiin sairaalahoitoon otetuista koronaviruspotilaista lähes puolet oli saanut kaksi rokoteannosta. Uudellamaalla koronavirusepidemian tilanne on huonontunut ja virusta on runsaasti liikkeellä.

Valtaosan koronavirustartunnoista aiheuttaa tällä hetkellä deltavariantti. Sen voimakkaan tartuttamiskyvyn takia kahden rokotuksen jälkeen ilmaantuvat tartunnat eli läpäisyinfektiot ovat lisääntyneet. Rokotukset eivät estä tartuntoja kokonaan, mutta niiden ansiosta suurin osa tartunnan saaneista sairastaa oireettoman tai lievän taudin.

HUS julkaisee nettisivuillaan viikoittain edellisen viikon aikana sairaalahoitoon otettujen potilaiden rokotustilanteen. Kaksi rokoteannosta saaneiden potilaiden lukumäärä oli HUSin sairaaloissa lokakuussa suhteellisen tasainen, noin kymmenen potilasta viikossa, mutta viime viikolla näiden potilaiden määrä kasvoi kuuteentoista. Viime viikolla uusia koronaviruspotilaita otettiin hoitoon yhteensä 34.

Suurin osa kahdesti rokotetuista sairaalahoitoa tarvitsevista koronaviruspotilaista on hoidettu vuodeosastoilla. HUSin teho-osastoilla kahdesti rokotettuja potilaita on ollut vain yksittäisiä ja heillä tehohoidon tarpeeseen on vaikuttanut perussairaus. Teho-osastoilla hoidetuista koronaviruspotilaista lähes kaikki on ollut rokottamattomia.

”HUSissa hoidossa olleista ja olevista kaksi kertaa rokotetuista potilaista suurin osa kuuluu johonkin koronavirustaudin riskiryhmään tai he ovat ikääntyneitä. Tiedossa on, että näillä ryhmillä rokotteen suoja on heikompi kuin perusterveillä työikäisillä ja nuorilla. Näille yli 60-vuotiaille ja sairautensa tai lääkehoitonsa takia riskiryhmiin kuuluville kolmannet rokoteannokset ovat tarpeelliset ja kaikkien, joille kolmatta rokotusta suositellaan, tulisi se ottaa nyt”, sanoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Tämänhetkisten linjausten mukaisesti yli 12-vuotiaat voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt voivat saada kolmannen rokoteannoksen jo kahden kuukauden kuluttua toisesta rokoteannoksesta. Muille ryhmille kolmas rokote annetaan kuuden kuukauden kuluttua toisesta rokoteannoksesta.

HUS on kehottanut sekä rokottamattomia että rokotettuja käyttämään kasvomaskia joukkoliikennevälineissä ja kaikissa yleisissä tiloissa, joissa ihmisiä liikkuu. ”On huolestuttavaa, että kasvomaskin käyttö on vähentynyt, vaikka epidemiatilanne on huonontunut”, sanoo Ruotsalainen.

”Läpäisyinfektioiden lisääntyminen johtuu nykyisestä epidemiatilanteesta, jossa virusta on paljon liikkeellä. Rokotteiden teho on hyvä, mutta se ei ole sata prosenttia. Rokotteiden hyödyt ovat kiistattomat. Suurin osa rokotetuista tartunnan saaneista saa vain lieviä oireita tai ei saa oireita lainkaan. Jos rokotettu saa tartunnan, oireettomana hän tartuttaa lyhyemmän aikaa kuin rokottamaton. Ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen ottaminen on tärkeää”, sanoo vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.