Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 1.6.2021 08.34

Juuri julkaistu: Naisen rasvakudos tuottaa ja säilöö estrogeeneja huomattavia määriä

Asiasanat:
  • lääketieteellinen tutkimus
  • naistentaudit
  • Naistenklinikka

Rasvakudos tuottaa ja varastoi estrogeeneja jo ennen kuin munasarjojen estrogeenituotanto vaihdevuosien myötä lakkaa. Ylipaino saattaa lisätä estrogeenien tuotantoa rasvakudoksessa.

Keski-ikäinen nainen istuu sohvan edessä lattialla mietteliäänä.

Vastikään julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että vaikka suurin osa elimistön estrogeenista tuotetaan munasarjoissa, myös rasvakudoksen estrogeeniaineenvaihdunta on huomattavaa jo ennen vaihdevuosia. Suuri kysymys edelleen on, miksi rasvakudos tuottaa jo ennen vaihdevuosia munasarjojen toiminnasta huolimatta paljon estrogeenia ja mikä merkitys tällä on elimistön estrogeenitasapainon kannalta.

Estrogeenit vaikuttavat kaikkialla naisen kehossa ja ne ovat välttämättömiä hedelmällisyyden lisäksi esimerkiksi nivelille, luustolle sekä verisuonten, kudosten ja ihon kimmoisuudelle. Elimistö tuottaa estrogeeneja munasarjojen lisäksi rasvakudoksessa, jolla on yllättävän suuri tehtävä estrogeenien tuottajana ja varastoijana todennäköisesti naisen koko eliniän ajan.

”Vaikka suurin osa elimistön estrogeenista tuotetaan munasarjoissa, myös rasvakudoksen estrogeeniaineenvaihdunta on huomattavaa jo ennen vaihdevuosia”, kertoo LL Natalia Hetemäki HUSin Naistenklinikalta ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksesta väitöskirjaan tähtäävän tutkimuksensa tuloksista.

Journal of Steroid Biochemisty and Molecular Biology -tiedelehdessä juuri julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin ihonalaisen ja vatsaontelon sisäisen rasvakudoksen estrogeenipitoisuuksia sekä aineenvaihduntaa ennen vaihdevuosia.

Rasvakudoksen estrogeenin merkitystä ei tiedetä

Tutkimuksen naisilla vaihdevuodet eivät olleet vielä alkaneet eli munasarjat tuottivat edelleen estrogeeneja, joista estradioli oli vallitsevana verenkierrossa.

Estrogeeneja syntyi myös rasvakudoksessa huomattavia määriä. Vyötärönympäryksen kasvu lisäsi estradiolin tuotantoa ihonalaisessa rasvassa. Lisäksi havaittiin, että ihonalaisessa rasvakudoksessa tuotetaan ja säilötään suuria määriä myös biologisesti heikompaa estrogeenia, estronia. Estroni oli vallitseva estrogeeni rasvakudoksessa, jossa sitä oli verenkiertoon verrattuna yli viisinkertainen määrä.

”Ennen vaihdevuosia naisille kertyy rasvakudosta tyypillisimmin ihonalaiseen rasvaan, erityisesti reisien ja lantion alueelle. On mahdollista, että tätä rasvajakaumaa auttaa ylläpitämään sekä munasarjojen tuottama verenkierron estrogeeni että rasvakudoksessa paikallisesti tuotettava estrogeeni,” kertoo Natalia Hetemäki, joka on parhaillaan erikoistumassa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäriksi Kanta-Hämeen keskussairaalassa.

Rasvakudoksen tuottamien estrogeenien laajempaa merkitystä ennen vaihdevuosia ei tiedetä.

”Suuri kysymys edelleen on, miksi rasvakudos tuottaa jo ennen vaihdevuosia munasarjojen toiminnasta huolimatta paljon estrogeenia ja mikä merkitys tällä on elimistön estrogeenitasapainon kannalta”, Hetemäki pohtii.

Vaihdevuosien jälkeen rasvakudos tärkein estrogeenin lähde

Natalia Hetemäki on tutkinut kudosnäytteistä myös vaihdevuosien jälkeistä rasvakudoksen estrogeenien tuotantoa ja varastointia. Vaihdevuosien tiedetään olevan vedenjakaja naisen elimistössä tapahtuvassa estrogeenituotannossa: kun munasarjat lakkaavat tuottamasta estrogeenia, rasvakudos muuttuu tärkeimmäksi estrogeenin lähteeksi.

Hetemäki osoittikin edellisessä, 2017 ilmestyneessä artikkelissaan, että vaihdevuodet ohittaneilla naisilla vyötärönympärysmitan kasvu lisäsi estrogeenituotantoa vatsaontelon sisäisessä rasvakudoksessa, jossa myös estrogeenien pitoisuus oli korkein.

Vatsaontelon sisäisen rasvan liiallinen määrä lisää matala-asteisen tulehdustilan ja aineenvaihdunnallisten sairauksien kuten 2-tyypin diabeteksen riskiä, mutta niin näiden sairauksien kuin estrogeeniriippuvaisten kasvaimienkin yhteys rasvakudoksen tuottamaan estrogeeniin on vielä epäselvä.

Rasvakudos siis tuottaa ja varastoi estrogeeneja jo nuoremmilla naisilla, mutta rasvakudoksen tuottamien estrogeenien merkitys korostuu kuukautisten päättymisen jälkeen.

Estrogeenit selvitettiin kudosnäytteistä

Rasvakudoksessa tapahtuvasta estrogeeniaineenvaihdunnasta on olemassa vain vähän tietoa, sillä siihen päästään käsiksi vain rasvakudosnäytteitä tutkimalla.

Vastikään julkaistussa tutkimuksessa otettiin näytteet ihonalaisesta ja vatsaontelon sisäisestä rasvakudoksesta 28 naiselta HUSin Naistenklinikalla tehdyn leikkauksen yhteydessä. Lisäksi tutkittiin verenkierron estrogeenipitoisuudet. Kudos- ja verinäytteiden estrogeenipitoisuudet mitattiin yhteistyössä HUSLABin kemistien kanssa kehitetyillä massaspektrometrisilla menetelmillä, jotka ovat rasvakudoksen osalta toistaiseksi ainoastaan tutkimuskäytössä.

Hetemäki kuuluu HUSin, Helsingin yliopiston ja Folkhälsanin tutkimuskeskuksen tutkijoista koostuvaan ryhmään, joka selvittää naisten rasvakudoksen hormoniaineenvaihduntaa.

 

Meilahden kampuksella tuotetaan vuosittain noin 2000 uutta tieteellistä julkaisua. Juuri julkaistu -juttusarjassa uutisoidaan pieni otos näistä artikkeleista. Tavoitteena on esimerkein avata Meilahden kampuksen tutkimuksen laajaa kirjoa ja tuoda terveystieteellistä tutkimusta lähemmäksi ihmisten arkea. 

Teksti: Teija Riikola

Feedback

Löysitkö etsimäsi?