Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 23.12.2020 09.47

Juuri julkaistu: Influenssasta vakavia seurauksia munuaisensiirron saaneille

Asiasanat:
  • influenssa
  • munuaisensiirrot
  • lääketieteellinen tutkimus

Munuaisensiirron saaneiden riski saada kausi-influenssa, joutua sen vuoksi sairaalahoitoon sekä menehtyä siihen on moninkertainen muuhun väestöön verrattuna.

nainen sairaana sängyssä

Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan influenssan riski munuaisensiirron jälkeen on viisinkertainen ja influenssan vuoksi sairaalahoidon tarve on nelinkertainen muuhun väestöön verrattuna.

HUSissa selvitettiin, kuinka suuren terveysriskin laboratoriotutkimuksin varmennettu influenssa aiheuttaa munuaisensiirtopotilaille.

Rekisteritutkimukseen koottiin kaikki laboratoriokokein varmennetut influenssatapaukset sekä influenssan vuoksi sairaalahoitoon joutuneet munuaisensiirtopotilaat 1995–2017 ja heitä verrattiin muuhun väestöön.

”Tutkimuksessamme selvisi, että influenssan aiheuttamat terveysriskit olivat merkitsevästi suuremmat munuaisensiirtopotilailla kuin muulla väestöllä”, sanoo nefrologian erikoislääkäri Ilkka Helanterä HUS Vatsakeskuksen elinsiirto- ja maksakirurgialta.

Influenssan riski munuaisensiirron jälkeen on viisinkertainen ja influenssan vuoksi sairaalahoidon tarve on nelinkertainen muuhun väestöön verrattuna. Lisäksi influenssaan sairastuneista viisi prosenttia menehtyi ja sairaalahoidossa olleista peräti 9 prosenttia menehtyi.

Influenssarokotetta ja -testiä suositellaan

Munuaisensiirron saaneilta tulisi Ilkka Helanterän mukaan ottaa influenssa-aikana flunssan kaltaisten oireiden ilmennyttyä influenssatesti aiempaa herkemmin. Hän suosittelee myös influenssarokotetta.

”Tiedetään, että influenssarokote on tehokas ja turvallinen myös munuaisensiirtopotilaille, joten suosittelemme vahvasti myös heitä ottamaan rokotteen”, Helanterä kertoo.

Tutkimuksessa yllätti se, että iäkkäillä munuaisensiirtopotilailla tutkitut suhteelliset riskit olivat pienimmät. Tämä saattaa Helanterän mukaan johtua siitä, että kyse on valikoituneesta joukosta ja iäkkäillä on vähemmän sosiaalista kanssakäyntiä, toisin kuin nuorilla.

Tutkimuksessa oli mukana kaiken kaikkiaan lähes 4 000 munuaiselinsiirron saanutta henkilöä ja seuranta-aika kattoi yli 37 000 potilasvuotta. Influenssa todettiin vuosittain noin 10–70 munuaisensiirtopotilaalla. Influenssojen määrä on selvästi lisääntynyt munuaisensiirtopotilailla viime vuosina.

Hyljinnänestolääkitys heikentää vastustuskykyä

Suurentuneen influenssariskin taustalla on elinsiirron jälkeen aloitettava koko elämänmittainen elinsiirteen hyljintää estävä lääkitys. Lääkkeen heikentämä immuniteetti jättää elinsiirteen rauhaan, mutta sen haittavaikutuksena on infektioiden suurentunut riski.

Tähän asti on tiedetty, että monet herpesvirukset, kuten sytomegalovirus ja mononukleoosia aiheuttava EBV-virus voivat aiheuttaa vakavia infektioita elinsiirtopotilaille, samoin polyoomavirukset munuaisensiirron jälkeen. Siksi näiden virusten aiheuttamia tartuntoja seurataan ja seulotaan elinsiirtopotilailla.

Juuri julkaistu tutkimus on ensimmäinen osa laajempaa hanketta, jossa kartoitetaan infektiotautien epidemiologiaa munuaisensiirtopotilailla HUSin elinsiirtorekisterin sekä THL:n tartuntatauti- sekä HILMO-hoitoilmoitusrekisterien avulla. Rekisterit ovat laajuudeltaan ja laadultaan maailmanlaajuisesti vertaillen ainutlaatuiset.

Tutkimusartikkeli:

Epidemiology of laboratory‐confirmed influenza among kidney transplant recipients compared to the general population – a nationwide cohort study

 

Meilahden kampuksella tuotetaan vuosittain noin 2000 uutta tieteellistä julkaisua. Juuri julkaistu -juttusarjassa uutisoidaan pieni otos näistä artikkeleista. Tavoitteena on esimerkein avata Meilahden kampuksen tutkimuksen laajaa kirjoa ja tuoda terveystieteellistä tutkimusta lähemmäksi ihmisten arkea. 

Teksti: HUS/Teija Riikola

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.