Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 24.5.2023 09.00

Jorvin sairaalassa avattiin kymmenen uutta leikkaussalia

Asiasanat:
  • Jorvin sairaala
  • leikkaussalit ja tehohoito

Jorvin sairaalassa Espoossa on peruskorjauksen jälkeen otettu käyttöön uudet leikkaussalit. Uudistetut tilat parantavat potilaslähtöistä hoitoa.

Ylilääkäri Alexey Schramko leikkaussalissa.

Uudet leikkaussalit ovat keskenään samankaltaisia, joten niitä voidaan hyödyntää eri kirurgisten erikoisalojen leikkaustoiminnassa. Älyvalaistusta säädetään eri toimenpiteisiin soveltuvaksi, kertoo ylilääkäri Alexey Schramko. Kuvat: Pietari Hatanpää/HUS 

Jorvin sairaalan anestesia- ja leikkausosasto K:lla otettiin toukokuussa käyttöön peruskorjauksen jälkeen kymmenen uutta leikkaussalia. 

“Kehitämme toimintaamme entistä potilaslähtöisemmäksi ja tasalaatuiseksi, mikä samalla sujuvoittaa leikkaustoimintaa”, kertoo ylilääkäri Alexey Schramko. 

Uudet leikkaussalit ovat keskenään lähes samankokoisia ja samanlaisia, joten niissä voidaan tehdä kaikentyyppisiä leikkauksia. Eri kirurgisten erikoisalojen tarpeet on otettu huomioon. 

Yksi saleista on varattu robottikirurgiaan ja siellä on uuden sukupolven leikkausrobotti, jota käytetään tyräleikkauksissa. 

Niissä leikkaussaleissa, joissa ei ole ikkunoita, on ergonominen värivalaistus, jossa valaistuksen väriä ja määrää säädetään toimenpiteen ja sen eri vaiheiden tarpeiden mukaisesti. 

Jorvin anestesia- ja leikkausosasto K:lla tehdään vuosittain noin 6 000 leikkausta, joista noin puolet on päivystyksellisiä. Jorvissa tehdään paljon vatsan alueen leikkauksia sekä plastiikkakirurgiaa ja sinne on esimerkiksi keskitetty kaikki HUSin alueen lihavuusleikkaukset. Lisäksi Jorvissa toimii valtakunnallinen palovammakeskus.

Jorvin leikkaussalien käytävä.
Leikkausosaston henkilökunta osallistui peruskorjauksen suunnitteluun. 

Sujuvammat hoitoprosessit

Kotoa leikkaukseen saapuvat potilaat otetaan nyt vastaan uusissa Leiko-tiloissa osaston yhteydessä. Leiko-tilaan on kulku suoran sairaalan pääaulasta.

Myös Leiko-toiminta siirtyy K-leikkausosaston vastuulle syyskuusta alkaen.

”Tavoitteena on sujuvoittaa edelleen potilaan hoitopolkua kotoa leikkaukseen. Jatkossa potilaalle soitetaan vielä leikkausta edeltävänä päivänä ja varmistetaan, että tarvittavat valmistelut, kuten ravinnotta olo, ovat kunnossa. Pyrkimyksenämme on, että sama hoitaja on myös potilasta vastassa leikkausaamuna”, osastonhoitaja Tarja Pöllänen kertoo. 

Leikkaustoiminnan sujuvuutta ja siten hoitoon pääsyä tulee parantamaan myös käyttöön otettava holdingtoiminta. Se tarkoittaa anestesiavalmisteluiden aloittamista erillisessä tilassa jo siinä vaiheessa, kun edellinen potilas on vielä leikkaussalissa.

Robottileikkaussali Jorvin sairaalassa.
Yksi leikkaussaleista on tarkoitettu robottikirurgiaan. Leikkausrobotti on avuksi tyräleikkauksissa. 

Hyvä henkilöstötilanne 

K-leikkausosaston henkilöstötilanne on hyvä. 

”Henkilökunta viihtyy meillä töissä ja osastoltamme löytyy paljon innostusta kehittämiseen. Myös uudet tilat lisäävät työviihtyvyyttä”, Pöllänen kertoo. 

Henkilökunta oli alusta alkaen tiiviisti mukana peruskorjauksen suunnittelussa.  

Vuonna 2019 alkaneessa peruskorjauksessa uusittiin anestesia- ja leikkausosasto sekä 1. kerroksen sydänaseman, laboratorion ja patologian tilat. Leikkausosasto toimi korjauksen ajan uusissa päiväkirurgialle suunnitelluissa Lyhki-tiloissa. 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.