Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 15.10.2020 13.16

Influenssarokote erityisen tärkeä koronavirusepidemian aikana

Asiasanat:
  • artikkeli
  • Husari

Influenssarokotukset ovat tärkeä osa HUSin potilasturvallisuustyötä. Viime vuosina yli 95 prosenttia henkilökunnasta on ottanut rokotteen. Ottamalla rokotteen suojaat potilaasi, itsesi ja läheisesi.

Influenssarokotus

Ottamalla influenssarokotuksen voit suojata itsesi lisäksi myös potilaitasi ja läheisiäsi.

 

Lisäys 9.11.2020: Rokotuspisteitä on auki useissa HUSin sairaaloissa. Katso tästä rokotuspisteiden päivämäärät ja aukioloajat.

Influenssaan sairastuu joka talvi noin 5-15 prosenttia väestöstä, pahimpina kausina lähes miljoona suomalaista. 

”Influenssaepidemia aiheuttaa vuosittain väestössä merkittävän tautitaakan, joka johtaa sairaala- ja tehohoitoon. Sekä influenssa- että COVID-19 -koronavirus aiheuttavat vakavia taudinkuvia samoille riskiryhmille eli perussairaille ja ikääntyneille. Rokote antaa suojaa influenssalta ja sen aiheuttamilta komplikaatioilta, kuten bakteerikeuhkokuumeelta tai sydän- ja aivoinfarkteilta”, sanoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen. 

”Tänä vuonna influenssarokotteen ottamisen tärkeys korostuu entisestään, koska koronavirus ja nyt loppuvuodesta influenssavirukset leviävät samaan aikaan eikä koronavirusrokotetta ole vielä saatavilla”, hän jatkaa.  

Kevään koronavirusrajoitukset pitivät edellisen influenssan kurissa

Viime keväänä valmiuslain voimassa ollessa tehtiin yhteiskunnan rajoitustoimenpiteitä ja ihmisten liikkuvuutta ja kokoontumisia rajoitettiin. Samanaikaisesti tehostettiin muita hengitysteitse leviäviä tauteja ehkäiseviä varotoimia, kuten oikeaa yskimis- ja aivastamistekniikkaa ja käsihygieniaa. 

”Rokotteen lisäksi näillä kaikilla toimenpiteillä oli vaikutusta influenssaepidemian loppumiseen edellisiä vuosia aikaisemmin. Siten influenssaan ja koronavirusinfektioon sairastuneita ei ollut käytännössä yhtäaikaisesti sairaala- ja tehohoidossa, mikä helpotti kevään epidemiatilanteesta selviämistä”, Ruotsalainen sanoo.

Rokotukset alkavat HUSissa lokakuun lopulla

Eteläisen pallonpuoliskon influenssakausi on ollut tänä kesänä maltillinen. Syyksi on arvioitu koronaepidemian aiheuttamia yhteiskunnan rajoitus- ja hygieniatoimenpiteitä. Koronavirusepidemian niin sanottu toinen aalto on ollut syksyllä HUSin alueella kiihtymisvaiheessa, minkä vuoksi väestölle annettavia ohjeita koronaviruksen leviämisen estämiseksi on tehostettu. Näitä ovat kasvomaskisuositus joukkoliikennevälineissä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa sekä turvavälit. 

Influenssarokotukset alkavat myös tänä syksynä lokakuun lopulla. HUSissa työterveyshuolto järjestää lukuisia joukkorokotuspisteitä ja osastoilla sekä poliklinikoilla rokotetaan henkilöstöä entiseen tapaan. 

”Epidemia saapuu yleensä vuodenvaihteessa tai tammikuussa, mutta vielä on liian varhaista sanoa, millainen Suomen influenssakaudesta on tulossa”, Ruotsalainen sanoo. 

Teksti ja kuva: Timo Korpela

Husari 5/2020

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.