Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 24.2.2021 13.01

Ideasta ohjelmistoksi

Asiasanat:
  • Husari
  • kehittäminen
  • tietohallinto

HUSissa on viime vuosina tehty paljon työtä ohjelmistotuotekehityksen saralla. CE-merkittyjä ohjelmistoja se on valmistanut jo viisi: Aknenavigaattori, Autismikysely, CRPS-kysely, Koronabotti sekä Päivystyshelppi.

Tuuli Lepistö-Paisley ja Kirsti Koivulampi

Tuulia Lepistö-Paisley ja Kirsti Koivulampi kannustavat huslaisia ohjelmistotuotekehitykseen. Alkuun pääsee HUSin intrasta löytyvän Lääkinnällisten ohjelmistojen kehityksen palvelusivuston kautta.

Idea ohjelmiston kehittämiseen syntyy yleensä potilasta hoitavassa yksikössä, jossa jokin hoitoon kuuluva vaihe halutaan toteuttaa digitaalisena palveluna. Näin on syntynyt pienten lasten autismikysely, joka on sähköinen versio kansainvälisesti käytössä olevasta autismin seulontakyselystä.

”Meiltä riitti kliinisen asiantuntijuuden tuominen projektiin. Esimerkiksi CE-prosessin vaiheet, vaatimukset ja käsitteet selvitettiin meille helposti ymmärrettävällä tavalla, ja saimme Tietohallinnosta aina apua ja selvennystä viranomaislomakkeiden täyttämiseen,” neuropsykologian erikoispsykologi Tuulia Lepistö-Paisley kertoo. 

Terveyskylän Lastentalosta löytyvä kysely on yksi osa perusterveydenhuollon arviota ja sen avulla pienet lapset, joiden kohdalla on syytä epäillä autismia, tunnistetaan aikaisemmin. Päätelmiä tekevä kyselyohjelma luokitellaan lääkinnälliseksi laitteeksi, joten sen kehittäminen tulee tehdä CE-merkittyjen laitteiden prosessin mukaisesti. 

Valmis ohjelmisto viikossa

Lasten seulontakyselyn toteutus vei lähes kaksi vuotta koronavirusepidemian aiheuttaman viivästymisen vuoksi. Parhaimmillaan HUSin ohjelmistotuotekehitys pystyy hyvinkin nopeaan ja ketterään toteutukseen. 

Koronavirusepidemia oli kimmoke Koronabotin synnylle. HUSin epidemiologisen yksikön ja HUS Tietohallinnon yhteistyönä koronavirustartunnan todennäköisyyttä arvioiva botti saatiin ammattilaisten koekäyttöön viikossa. Syyskuussa 2020 julkaistun Koronabotin kautta kansalaiset ovat voineet varata itse ajan koronavirusnäytteenottoon. Tammikuun loppuun mennessä itsepalveluajanvarauksia oli Uudellamaalla tehty yli 317 000 ja ammattilaiset olivat tehneet 178 000 ajanvarausta.

Virtuaalitiimi opastaa ohjelmistotuotteen kehitysprosessissa

Lääkinnällisten ohjelmistojen kehittäminen on keskitetty HUSissa Tietohallinnon lääkinnällisten laitteiden ohjelmistokehityksen virtuaalitiimille, joka koostuu asiantuntijoista ja ohjelmistokehityksen vastuuhenkilöistä. 

Asiantuntijaverkosto hallitsee ohjelmistokehityksen ja testauksen menetelmät ja työkalut sekä ymmärtää lääkinnällisen laitteen elinkaaren. Raamit kehittämiselle antavat lääkintälaitesertifikaatti ISO13485:2016 sekä laatusertifikaatti ISO9001:2015.

”Asiantuntijaverkosto ei itsessään kehitä mitään, vaan se on pikemminkin tuotekehitysprosessin opas ohjelmistotuotteita kehittäville,” tuotekehityksen laatupäällikkö Kirsti Koivulampi kertoo.

Tiimi tukee tuotevaatimusten, toteutuksen ja testauksen dokumentoinnissa, riskianalyysin tekemisessä sekä katselmoinneissa, joilla osaltaan varmistetaan lääkinnällisen laitteen potilasturvallisuus.

Intran tietopaketti madaltaa kynnystä osallistua

Kynnystä lähteä mukaan kehitysprosessiin on madallettu keräämällä tietoa ohjelmistotuotekehityksen palvelusivustolle HUSin intranetiin. Se tarjoaa yhteydenottokanavan asiantuntijaverkostoon ja tietoa lääkinnällisiksi laitteiksi luokiteltavista ohjelmistoista. Lääkinnälliset laitteet voivat olla myös tekoälyä käyttäviä palveluita.

Teksti: Birgitta Ahlskog
Kuva: Heli Kurimo

Husari 1/2021

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.