Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 15.3.2022 13.36

Hyljinnänestolääkityksen lääkevaihtokielto päättyy

Asiasanat:
  • elinsiirrot
  • elinsiirto
  • sydänsiirto

Jatkossa sydän- ja keuhkonsiirtopotilaiden hyljinnänestolääkkeisiin ei enää määrätä vaihtokieltoa. Lääkevaihtokielto poistuu kaikilta potilailta, kun reseptejä uusitaan. Rinnakkaisvalmisteet ovat yhtä turvallisia ja tehokkaita kuin määrätyt hyljinnänestolääkkeet. Lääkkeitä on käytössä kaikilla elinsiirtopotilailla.

Lääkityksen valmistelua Meilahden kolmiosairaalan päiväsairaalassa.

HUSin peruslääkevalikoimasta poistuvat Prograf- ja Advagraf-valmisteet, joiden tilalle tulevat yhtä tehokkaat ja turvalliset rinnakkaisvalmisteet Adport ja Dailiport (ks. taulukko 1).

Takrolimuusia sisältävien lääkkeiden kauppanimet

Taulukko 1. Näitä valmisteita apteekki ei vaihda toisen nimiseen. Reseptiin kirjoitettu valmiste annetaan riippumatta siitä, onko reseptissä vaihtokieltoa.
Alkuperäisvalmiste Rinnakkaisvalmiste
Prograf Adport
Advagraf Dailiport

Taulukossa 2. on esitetty kaikkien Cellcept-rinnakkaisvalmisteiden kauppanimet. Jatkossa Cellcept-valmisteen nimi voi vaihtua toiseen, minkä vuoksi on syytä olla tarkkana. Annosmuutosta ei vaihdon yhteydessä tarvita.Muutos näkyy erityisesti Cellcept-hoitoa saavilla potilailla. Apteekeilla on velvollisuus vaihtaa lääke halvempaan rinnakkaisvalmisteeseen, jos sellainen on tarjolla. Kaikki mainitut rinnakkaisvalmisteet ovat tutkitusti turvallisia ja tehokkaita.

Yksittäisillä potilailla on Cellceptin tilalla käytössä Myfortic. Myforticilla on vaihtokelponen rinnakkaisvalmiste Myastad.

Mykefenolaatti mofetiilia sisältävien lääkkeiden kauppanimet

Taulukko 2.
Kauppanimi
Cellcept (Roche)
Cellcept (Abacus)
Mycophenolate mofetil Accord
Mycophenolate mofetil Sandoz
Myfenax

Lääkevalmistaja on lopettanut Azamun-lääkkeen tuotannon. Lääkettä on apteekeissa jonkin verran jäljellä, mutta Azamunin loppuessa apteekit vaihtavat tilalle Imurel-lääkityksen. Lääkkeet ovat rinnakkaisia valmisteita, eikä annosmuutokselle ole tarvetta vaihdon yhteydessä. Sandimmun säilyy entisellä nimellään.

Roche ja Abacus myyvät Cellceptia Cellcept-nimellä. Valmisteet ovat keskenään identtiset. Muut valmisteet ovat rinnakkaisvalmisteita ja myynnissä omilla nimillään. Kaikkien lääkkeiden kohdalla annostus on sama.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.