Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 22.8.2019 14.57

HUSissa kehitetty Kids’ Fracture Tool auttaa lääkäriä diagnosoimaan lasten murtumat tarkemmin

Lasten murtumien paraneminen on nopeampaa kuin aikuisilla, minkä takia hoitolinjan tulisi heti alkuun olla oikea. Kids’ Fracture Tool on kehitetty auttamaan lääkäriä diagnosoinnissa. Lapsilla murtumia syntyy eniten kesäaikaan.

​Lapsen kasvavan luuston vammat ovat erilaisia kuin aikuisilla. Röntgendiagnostiikka on monissa tapauksissa haastavaa kokeneellekin lääkärille, minkä vuoksi lasten murtumadiagnooseissa on paljon epäselvyyksiä. Suomessa hoitokäytännöt vaihtelevat ja usein lasten murtumia yli- tai alihoidetaan.

”Lasten murtumien paraneminen on nopeampaa kuin aikuisilla ja murtumien hoidossa tulisi päästä oikeaan diagnoosiin ja aloittaa hoito viimeistään viikon sisällä vammahetkestä. HUSissa on kehitetty BCB Medicalin kanssa yhteistyössä lasten murtumarekisteri eli Kids’ Fracture Tool, joka auttaa lääkäriä diagnosoimaan potilaan murtuman aikaisempaa tarkemmin ja nopeammin”, kertoo lastenortopedi Topi Laaksonen Uudesta lastensairaalasta.

Kids’ Fracture Tool auttaa kaikissa murtumahoidon vaiheissa

Kids’ Fracture Tool on rakennettu palvelemaan potilasta hoitavaa lääkäriä. Ohjelma ohjaa täytettävien kysymysten avulla lääkärin kiinnittämään huomiota oikeisiin asioihin murtumadiagnostiikassa ja hoidon aloituksessa. Lääkäri pääsee katsomaan malliröntgenkuvia ja niihin liittyviä hoito-ohjeita, jotka auttavat häntä päätöksenteossa ja ohjaavat oikean murtumahoidon valitsemisessa. Kids’ Fracture Tooliin kirjataan kaikki pienetkin havainnot murtumanhoidosta, myös ne, jotka olisi voitu hoitaa potilaan tapauksessa paremmin.

Kids’ Fracture Tool on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen. Rekisterin tietokanta sisältää noin 10 000 lasten murtuman tiedot ja tietokanta laajenee päivittäin. Ohjelmaa käytetään Uudessa lastensairaalassa kaikissa murtumahoidon vaiheissa. Keväällä 2019 ohjelma päätettiin ottaa käyttöön Hyvinkään ja Porvoon sairaaloissa ja syksyllä sen käyttö aloitetaan myös Jorvin sairaalassa. Muista yliopistosairaaloista

TYKSissä valmistellaan ohjelman käyttöönottoa.

”Tavoitteena on, että muutkin yliopistosairaalat käyttäisivät Kids’ Fracture Toolia, jotta murtumien hoitolinjoja voitaisiin yhteistyössä yhtenäistää sekä kehittää kansallisella tasolla. Lapset saisivat siten samanlaista hoitoa riippumatta vamman sattumispaikasta. Myös muissa lasten murtumia hoitavissa terveydenhuollon toimipaikoissa ohjelman käyttö on täysin mahdollista”, sanoo Topi Laaksonen.

Lapsilla murtumat ovat tavallisia ja niitä hoidetaan kaikilla terveydenhuollon tasoilla

Noin joka viideskymmenes lapsi saa vuosittain murtuman ja noin joka kolmannella lapsella todetaan murtuma pituuskasvun aikana. Potilaista poikia on jopa kaksi kolmasosaa. Uudessa lastensairaalassa vuonna 2018 todettiin 1740 lasten murtumaa.

Suomessa murtumia tulee lapsille eniten touko–kesäkuussa koulujen loppumisen aikaan ja elokuussa koulujen alkaessa. Vuonna 2018 lapsille tuli eniten murtumia trampoliinilla hyppiessä. Ohjatuista liikuntalajeista murtumia syntyi eniten jalkapallossa. Tyypillisiä onnettomuuksia, joissa murtumia tulee, ovat pyöräilyonnettomuudet, mopo- tai skootterionnettomuudet sekä skeittaus- ja potkulautaonnettomuudet.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.