Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 22.6.2022 12.13

HUSin yhteispäivystyksissä saattaa esiintyä ruuhkaa kesällä

Asiasanat:
  • päivystyspoliklinikka
  • yhteispäivystys
  • Uusi lastensairaala

HUSin lasten ja aikuisten yhteispäivystyksissä saattaa kesällä esiintyä ruuhkaa koko terveydenhuoltoa koskevan henkilöstövajeen vuoksi. Yhteispäivystyksissä hoidetaan vain äkillisesti sairastuneet ja sellaiset kiireellistä hoitoa vaativat potilaat, joiden hoito ei voi odottaa oman terveysaseman avautumista.

Käden kipsaus

Kiireellisen hoidon tarpeessa olevat potilaat hoidetaan ensisijaisesti päiväaikaan terveysasemien kiirevastaanotoilla. Sairaaloiden yhteispäivystyksissä hoidetaan vain niitä potilaita, joiden hoitoa ei voida oireiden vaikeuden tai sairauden pahentumisen vuoksi siirtää seuraavaan arkiaamuun. Muut potilaat joudutaan ohjaamaan kotiin odottamaan terveysaseman avautumista.

“Monet kiireellistä hoitoa vaativat oireet ja vammat voidaan hoitaa seuraavana aamuna tai 1–2 päivän kuluessa. Pienen vaivan kanssa kannattaa odottaa kotona yön yli terveysaseman avautumista”, toteaa HUS Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén.

Vakavissa oireissa päivystyspoliklinikalle

Tyypillisiä oireita, joiden vuoksi tulee hakeutua kiireellisesti hoitoon ovat esimerkiksi voimakas rintakipu, halvausoireet, kiireelliset mielenterveyden ongelmat, runsas verenvuoto, isot vammat, hengitysvaikeudet, äkillisesti alkanut kova päänsärky tai vatsakipu. Lapsella tyypillisiä oireita ovat esim. hengitysvaikeus, kuume alle 3 kuukauden ikäisellä lapsella, yleistilan alentuminen infektiosairauden vuoksi, epäily tuoreesta diabeteksesta tai pitkittynyt kouristuskohtaus, epäily murtumasta tai muusta vakavasta vammasta.

Päivystysapu 116117 -palvelunumero auttaa

Päivystykseen hakeutuvan kannattaa soittaa ensin Päivystysapu 116117 -palvelunumeroon, jossa sairaanhoitajat tekevät hoidon tarpeen arvion ja neuvovat oikeaan hoitopaikkaan hakeutumisessa tai antavat itsehoito-ohjeet oireen hoitamiseen.

Henkeä uhkaavissa hätätilanteissa tulee soittaa yleiseen hätänumeroon 112.

Den svenska versionen av pressmeddelandet publiceras inom kort.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.