Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 13.12.2022 15.23

HUSin yhteispäivystykset ovat pahoin ruuhkautuneet

HUSin yhteispäivystykset ovat pahoin ruuhkautuneet, sillä potilaat eivät pääse päivystyspoliklinikoilta eteenpäin jatkohoitoon. Yhteispäivystyksissä hoidetaan vain äkillisesti sairastuneet ja sellaiset kiireellistä hoitoa vaativat potilaat, joiden hoito ei voi odottaa oman terveysaseman avautumista.

Kiireellisen hoidon tarpeessa olevat potilaat hoidetaan ensisijaisesti päiväaikaan terveysasemien kiirevastaanotoilla. Sairaaloiden yhteispäivystyksissä hoidetaan vain niitä potilaita, joiden hoitoa ei voida oireiden vaikeuden tai sairauden pahentumisen vuoksi siirtää seuraavaan arkiaamuun. Muut potilaat joudutaan ohjaamaan kotiin odottamaan terveysaseman avautumista. 

“Monet kiireellistä hoitoa vaativat oireet ja vammat voidaan hoitaa seuraavana aamuna tai 1–2 päivän kuluessa. Pienen vaivan kanssa kannattaa odottaa kotona yön yli terveysaseman avautumista”, toteaa HUS Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén.


Vakavissa oireissa päivystyspoliklinikalle

Joulun ja vuodevaihteen aikaan yhteispäivystykseen hakeutuessa kannattaa varautua tavanomaista pidempiin odotusaikoihin.

Tyypillisiä oireita, joiden vuoksi tulee hakeutua kiireellisesti hoitoon ovat esimerkiksi voimakas rintakipu, halvausoireet, kiireelliset mielenterveyden ongelmat, runsas verenvuoto, isot vammat, hengitysvaikeudet, äkillisesti alkanut kova päänsärky tai vatsakipu.

Lapsella tyypillisiä oireita, jolloin on syytä hakeutua lasten päivystykseen, ovat esimerkiksi hengitysvaikeus, kuume alle kolmen kuukauden ikäisellä lapsella, yleistilan alentuminen infektiosairauden vuoksi, epäily tuoreesta diabeteksesta tai pitkittynyt kouristuskohtaus, epäily murtumasta tai muusta vakavasta vammasta.

Päivystysapu 116117 -palvelunumero auttaa 

Päivystykseen hakeutuvan kannattaa soittaa ensin Päivystysapu 116117 -palvelunumeroon, jossa sairaanhoitajat tekevät hoidon tarpeen arvion ja neuvovat oikeaan hoitopaikkaan hakeutumisessa tai antavat itsehoito-ohjeet oireen hoitamiseen.  

Henkeä uhkaavissa tilanteissa tulee soittaa yleiseen hätänumeroon 112. 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.