Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 17.12.2021 13.41

HUSin valmiustaso on nostettu täysvalmiuteen

Asiasanat:
  • korona
  • koronavirus

HUSin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi on tehnyt 17.12.2021 päätöksen nostaa HUSin valmiustaso korkeimpaan valmiustilaan eli täysvalmiuteen koronavirusepidemian vuoksi.

HUSin sairaanhoidolle ovat jo pidempikestoisesti aiheuttaneet merkittävän tautitaakan rokotemyöntyvyyden hiipuminen jäljellä olevassa rokottamattomassa väestössä sekä rokotetun väestön immuunisuojan vähittäinen hiipuminen.

Tilanne on tästä vielä muuttunut. Omikronvirusmuunnos on äkillisesti muuttanut terveydenhuollon kantokykyyn liittyvän riskiarvion. Nopeasti kertyvän kansainvälisen kokemuksen mukaan omikronin leviämisnopeus on poikkeuksellisen nopea. Vaikka rokotteiden katsotaan suojaavan omikroninkin kohdalla vakavalta sairastumiselta, lieväoireisten tartuntojen määrän oletetaan olevan hyvin suuri myös kahdesti rokotetuilla henkilöillä. Omikronin kohdalla viiveen tartunnasta sairaalaan joutumiseen arvioidaan olevan samaa luokkaa kuin aiemmillakin virustyypeillä eli tartuntojen noususta kulunee sairaalakuormituksen nousuun 1–2 viikkoa.

HUSin joulun ajan toiminta on suunniteltu aiemman virusvariantin oloissa ja ennen kaikkea siitä lähtökohdasta, että hoitohenkilöstön sairastuvuudessa ei tapahdu oleellisia muutoksia. Riskiarvioksi muodostuu, että HUSin toimintakyky voi kokonaisuutena nopeasti heikentyä nimenomaan rokotetun henkilöstön lieväoireisenkin sairastumisen kautta. Koronaviruspotilaiden määrä sairaaloissa voi hyvin voimakkaasti nousta. Tilanne edellyttää HUSilta valmiutta toimia täysvalmiuden tasolla.

HUSin valmiusohjeessa on määritelty poikkeusolojen johtamisjärjestelmä. Ohjeessa määritellään kolme eri tasoa konsernitasoiselle valmiustilalle. Valmiusohjeen mukaisesti täysvalmiuteen siirrytään, kun yhteiskunta valmistautuu toimimaan vakavassa häiriötilassa tai valmiuslain mukaisissa poikkeusoloissa.

HUSin valmiusjohtamisesta vastaa toimitusjohtajan päätöksen mukaisesti johtajaylilääkäri. Toimitusjohtaja pidättää itsellään oikeuden ratkaista yksittäistapauksessa valmiusohjeessa valmiusjohdon tehtäväksi annetun asian. Johtajaylilääkäri raportoi toimitusjohtajalle valmiusjohdon toiminnasta.

HUS nosti 9.11.2021 valmiustilaansa tasolle 2. Katso uutinen.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.