Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 19.9.2022 09.27

HUSin unettomuuden nettiterapia on tutkitusti tehokas hoito

Asiasanat:
  • nettiterapia
  • psykiatria
  • unettomuus

Nettiterapia on vaikuttavaa hoitoa unettomuuteen, käy ilmi HUSin ja Helsingin yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Tulokset perustuvat yli 2600 potilaan aineistoon vuosilta 2019–2021. Kolmen kuukauden seurannassa, jopa 34 % potilaista oli parantunut unettomuudesta, lähes puolella (46 %) oireet olivat vähentyneet merkittävästi ja lähes kaikilla (91 %) oireet lievenivät. Oirelaskun efektikoko (effect size d=1.449) oli suuri, eli hoito on erittäin vaikuttavaa. Hoidon aikana myös masennusoireet lievenivät.

Hoidon tehoa arvioitiin potilaiden hoidon kuluessa täyttämillä kansainvälisesti hyväksytyillä oirekyselyillä. Tulokset yllättivät jopa tutkijat, vaikka aiheesta on melko paljon kansainvälistä tutkimusta. Nettiterapiaa suositellaan unettomuuden hoitoon kansallisessa Käypä hoito -suosituksessa sekä esim. Iso-Britanniassa. Suomessa hoito on vielä selvästi alikäytettyä hyötyihin nähden.

HUS Psykiatriassa ammattilaisten kehittämä nettiterapia perustuu kognitiivisen käyttäytymisterapiaan, joka on unettomuuden ensisijainen hoitomuoto. Nettiterapiaohjelma on ollut käytössä vuodesta 2019 sekä suomeksi että ruotsiksi. Potilas käyttää hoito-ohjelmaa puhelimen tai tabletin sovelluksesta terapeutin tukemana. Hoito on potilaalle maksutonta ja hoitoon pääsee lääkärin lähetteellä koko maasta. Hoidon voi aloittaa muutaman päivän sisällä lähetteen saapumisesta. Hoito-ohjelman kesto on 7 viikkoa. Kasvokkain toteutettuun hoitoon verrattuna nettiterapia on erittäin kustannustehokas, huomattavasti paremmin saatavilla ja potilas voi käydä läpi terapiaa missä ja milloin vain.

”Unettomuus on yleistä. Noin 10 prosentilla suomalaisista voidaan diagnosoida unettomuushäiriö, ja jopa joka kolmas kärsii ajoittain unettomuusoireista”, toteaa linjajohtaja Jan-Henry Stenberg HUS Psykiatriasta. Unettomuuteen liittyy usein muita sairauksia kuten depressiota, sydän- ja verisuonisairauksia, tai kroonista kipua. Unettomuudella on huomattava kansantaloudellinen merkitys, ja työkyvyttömyyden ja välillisten kustannusten kautta.

Potilaspalautteita:

”Erittäin hyödyllinen ja auttava terapia, vaikka aluksi olin hiukan skeptinen, voiko tällainen itse läpikäytävä terapia olla niin hyvä. Suosittelen tätä jatkossa muille, jos joku painii samankaltaisten ongelmien kanssa. ”

”Lääkäri olisi antanut lääkkeitä unettomuuteen. Oon käyttänyt niitä 25 v. Sanoin lääkärille, että haluaisin lääkkeetöntä hoitoa. Hän ehdotti nettiterapiaa. Kiitos hyvälle lääkärille! Tajusin, että ajatuksia ja hermostoa voi itse kuntouttaa. Se on hidasta, mutta toisto auttaa.”

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.