Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 20.6.2023 08.41

HUSin Toiminnallisten häiriöiden ja Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikat yhdistyvät elokuun alussa Pitkittyneiden oireiden kuntoutuspoliklinikaksi

Asiasanat:
  • Long covid
  • kuntoutus
  • toiminnalliset häiriöt

HUS on ollut Suomessa edelläkävijä kahden haastavan potilasryhmän, toiminnallisten häiriöiden ja koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden hoidon kehittäjänä. Näitä potilaita hoitaneet poliklinikat ovat osoittaneet tarpeellisiksi ja yhdistämällä ne vältetään kahden pienen poliklinikan haavoittuvuus ja saadaan nykyiset resurssit tehokkaaseen käyttöön. Samalla pitkittyneiden oireistojen kuntoutusosaaminen vahvistuu.

Toiminnallisten häiriöiden poliklinikka aloitti toimintansa 2019. Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikka puolestaan perustettiin vuonna 2021. Yhteistä poliklinikoille on, että niissä molemmissa hoidetaan pitkittyneitä oireita.  

”Potilaiden hoidon lisäksi poliklinikoilla on ollut merkittävä valtakunnallinen koulutus- ja kehittämistehtävä, jolla on jo ollut vaikuttavuutta. Perusterveydenhuollon valmiudet vastata näiden potilaiden hoitoon ovat kehittyneet. Myös erikoissairaanhoidon sisällä poliklinikoille on ohjattu potilaita useilta erikoisaloilta”, kertoo HUSin ylilääkäri Markku Sainio

Elokuun alussa poliklinikat yhdistyvät ja uuden poliklinikan nimeksi tulee Pitkittyneiden oireiden kuntoutuspoliklinikka.  

Poliklinikoiden yhdistäminen ei tarkoita sitä, että koronaviruksen pitkäaikaisoireet nähtäisiin HUSissa toiminnallisena häiriönä. HUSin ylilääkäri Helena Liira korostaa, että koronavirusinfektion pitkäaikaisoireita ei ole toistaiseksi osoitettu toiminnalliseksi häiriöksi ja oireistojen tutkiminen tuo asiasta jatkuvasti uutta tietoa.

“Sairaus vaikuttaa monitekijäiseltä ja heterogeeniselta. On todennäköistä, että yksittäistä syytekijää ei löydy ja biopsykososiaalinen lähestymistapa säilyy kuntoutuksen perustana. Tavoitteena on edistää oireista toipumista.” 

Tutkimus- ja kehittämistyötä tarvitaan edelleen ja HUS on sitoutunut biomekanismeja tutkivaan Long Covid EU Horizon-hankkeeseen vuoden 2026 loppuun. 

Molempiin poliklinikoihin kohdistuu merkittävää lähetepainetta. Koronaviruspandemia jatkuu, ja vaikuttaa siltä, että pitkäaikaisoireita tullaan kuntouttamaan vielä vuosia.

“Poliklinikoiden yhdistämisellä turvataan kahden pienen poliklinikan resurssien mahdollisimman tehokas käyttö ja osaaminen”, kertoo Sainio.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.