Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 20.4.2023 10.39

HUSin Syöpäkeskus tarjoaa nuorena syöpään sairastuneille aiempaa yksilöllisempää tukea

Asiasanat:
  • Syöpäkeskus
  • tukea syöpähoidoissa

Syöpäkeskus tarjoaa jatkossa yksilöllisempää psykososiaalista ja kuntoutumisen tukea nuorena aikuisena syöpään sairastuneille.

Nuori ja aikuinen juttelemassa

Nuorena syöpään sairastuneiden tukea on kehitetty Eteläisen syöpäkeskuksen ja HUSin AYA Fican -hankkeessa (Adolescents and Young Adults), jossa selvitettiin vuosina 2020–2022 nuorten hoidon ja kuntoutumisen tuen tarpeita. Nuoret aikuiset ovat tyytyväisiä syöpähoitoihin, mutta tarvitsevat yksilöllisempää psykososiaalista tukea ja kuntoutusta sekä läheisten huomioimista.

“Nuori syöpään sairastunut saa jatkossa rinnalleen palveluohjaajan, jonka tehtävänä on selvittää sairastuneen kuntoutumisen tuen tarpeita ja ohjata yksilöllisempien palvelujen äärelle”, Syöpäkeskuksen toimialajohtaja Johanna Mattson kertoo.

Palvelua tarjotaan 16–25-vuotiaille potilaille hoidon käynnistyessä, sen aikana ja seurantavaiheessa. Lisäksi alle 40-vuotiaana syöpään sairastuneet ja heidän läheisensä saavat tarvittaessa palveluohjaajan puhelinneuvontaa.

Kokonaisvaltaisessa hoidossa tähdätään kärkimaiden joukkoon

Maailmalla nuorille aikuisille on tarjolla ikätason ja elämäntilanteen huomioivaa tukea, hoidon koordinaattoreita ja nuorten erityistarpeisiin vastaavia moniammatillisia tiimejä sekä sairaalatiloja.

“Tarvitsemme tämänkaltaisia palveluita kaikkialla Suomessa. Syöpäkeskuksessa tämä työ on jo pitkällä. Jotta Suomi nousee nuorten syöpäpotilaiden tarpeita huomioivien kärkimaiden joukkoon, meidän tulee lisätä aiheeseen liittyvää tutkimusta kehittämisen ja päätöksenteon tueksi sekä luoda kansallinen viitekehys nuoren aikuisen hoidon ja tuen laadun varmistamiseksi”, hankkeen projektipäällikkö ja palveluohjaaja Anna-Elina Rahikainen sanoo.

Käynnisteillä uusi kansallinen syöpäverkosto

Suunnitelmissa on jatkaa parhaiden hoitokäytänteiden hiomista ja tieteellistä yhteistyötä kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa.

“Käynnistämme HUSin ja Eteläisen syöpäkeskuksen koordinoimana kansallisen nuorten ja nuorten aikuisten syöpäverkoston parhaiden hoitokäytäntöjen edistämiseksi ja uusien toimintatapojen jalkauttamiseksi Suomessa”, Eteläisen syöpäkeskuksen johtaja Mika Mustonen toteaa.

Lisätietoa Syöpäkeskuksen nuorten aikuisten palveluista

Lisätietoa AYA Fican -hankkeesta

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.