Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 11.8.2020 09.32

HUSin Syöpäkeskuksessa on alkanut koronavirusseurantatutkimus syöpäpotilailla

Asiasanat:
  • Syöpäkeskus
  • korona
  • lääketieteellinen tutkimus

Suomen yliopistosairaaloiden laajassa yhteistutkimuksessa seurataan koronavirusepidemian vaikutuksia syöpäpotilaisiin ja heidän syöpähoitoihinsa viiden vuoden ajan.

Hoitaja valmistelee potilasta sädehoitoa varten.

Laajassa monikeskustutkimuksessa selvitetään, miten potilaiden sairastama oireeton tai oireinen koronavirustartunta vaikuttaa syöpien diagnosointiin, syöpähoitojen aloittamiseen, annettuihin syöpähoitoihin, niiden haittavaikutuksiin sekä potilaiden elämänlaatuun ja elinaikaan. 

Lisäksi  koronavirustartunnan saaneiden syöpäpotilaiden tilannetta verrataan potilaisiin, joilla ei ole todettu koronavirustartuntaa sekä verrataan aineistoon ennen ja jälkeen epidemian. 

”Saamme tietoa poikkeustilanteiden vaikutuksista pitkäaikaissairaiden hoitoon. Vastaavia tilanteita saattaa tulla jatkossakin. Olemme jo nähneet, että koronaepidemiasta on ollut kerrannaisvaikutuksia niin hoitoihin kuin tutkimukseenkin”, kertoo tutkimuksesta vastaava, professori ja ylilääkäri Sirpa Leppä Helsingin yliopistosta ja HUSista.  

Tutkimuksen toisena kansallisena päätutkijana toimii HUSin Syöpäkeskuksen vs. tutkimusjohtaja Peeter Karihtala.

Syöpäpotilaiden rekrytointi on jo aloitettu

Tutkimukseen otetaan kaiken kaikkiaan 800 potilasta, jotka jakautuvat viiteen eri ryhmään. Niitä ovat rintasyöpää, suolistosyöpää, lymfoomaa ja levinnyttä ei-pienisoluista keuhkosyöpää sairastavat sekä levinnyttä syöpää sairastavat, joille suunnitellaan immuno-onkologisia hoitoja. Potilaiden rekrytointi aloitettiin toukokuussa 2020 ja se jatkuu vuoden loppuun asti. Seuranta jatkuu 31.12.2025 saakka.

Potilailta otetaan laboratorionäytteitä ja heille tehdään elämänlaatukysely ennen hoidon aloittamista sekä kolmen ja kuuden kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta. Potilaiden hoitotiedot kerätään sairauskertomuksista.

Tutkimuksessa on myös translationaalinen osio, jossa perustutkimuksen havaintoja hyödynnetään tautien toteamisessa ja hoidossa. Tämän tutkimuksen translationaalisessa osiossa selvitetään potilaiden geneettisten ominaisuuksien, veren välittäjäaineiden ja suoliston mikrobiomin yhteyttä koronavirustartunnan  vaikeusasteeseen ja syövän hoitotuloksiin. 

Tutkimuksessa ovat mukana Syöpäkeskuksen lisäksi syöpätautien klinikat Tampereen yliopistollisesta sairaalasta, Turun yliopistollisesta sairaalasta, Oulun yliopistollisesta sairaalasta ja Kuopion yliopistollisesta sairaalasta. 

Lisätietoja

Professori, ylilääkäri Sirpa Leppä​

HUS Syöpäkeskus ja Helsingin yliopisto

sirpa.leppa(at)hus.fi, 050 427 0820

 

Tutkimusjohtaja Peeter Karihtala

HUS Syöpäkeskus ja Helsingin yliopisto

peeter.karihtala(at)hus.fi, 040 185 3440​