Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 10.6.2021 12:45

HUSin Seri-tukikeskus tutkii ja hoitaa seksuaaliväkivallan uhrit Uudenmaan alueella kesänkin aikana

Asiasanat:
  • HUS
  • Naistenklinikka
  • seksuaalinen väkivalta

Seri-tukikeskuksen käyntimäärät nousevat erityisesti kesäkuukausina. HUS haluaa muistuttaa, että seksuaaliväkivallan uhreja hoidetaan kesälläkin ympäri vuorokauden, sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Tutkimuksiin ja hoitoon kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä. Tukikeskukseen saa vuorokauden ympäri yhteyden numerossa 040 701 8446.

Ensikäyntien lukumäärä Seri-tukikeskuksessa kuukausittain 2018–2020.

HUSin Naistenklinikalla (Haartmaninkatu 2, Helsinki) toimiva Seri-tukikeskus on tutkinut ja hoitanut neljän ensimmäisen toimintavuotensa aikana jo yli 1600 seksuaaliväkivallan uhria.

”Olemme pystyneet tekemään oikeuslääketieteelliset ja lääketieteelliset tutkimukset viiveettä myös koronaviruspandemian aikana. Myös tarvittavat psykososiaalisen tuen palvelut ovat olleet tarjolla. Nyt tulevana kesänäkin toiminta jatkuu keskeytyksettä”, osastonlääkäri Riina Korjamo kertoo.

Raiskauksen uhreille tehdään oikeuslääketieteellinen tutkimus näytteenottoineen päivystysluontoisesti ympäri vuorokauden, kun tapahtumasta on aikaa alle kolme vuorokautta. Psyykkisen tuen palvelut eli psykologin, sosiaalityöntekijän ja sairaalapastorin tarjoama kriisituki on saatavilla arkisin. Seri-tukikeskukseen voi hakeutua kuukauden sisällä tapahtuneesta.

”Oikeuslääketieteellisiä näytteitä sekä seksi- ja veriteitse tarttuvien tautien näytteitä otetaan päivystyksellisesti, mutta muut tutkimukset pyritään keskittämään päiväaikaan. Aina ennen tukikeskukseen tuloa kannattaa soittaa päivystysnumeroomme, jotta ensikäynti järjestyisi mahdollisimman sujuvasti.”

Seri-tukikeskus on seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikkö, johon voivat hakeutua yli 16-vuotiaat itse, omaisten kanssa tai viranomaisten ohjaamana kuukauden sisällä tapahtuneesta. Avun piiriin voi hakeutua riippumatta siitä, onko ilmoittanut kohtaamastaan väkivallasta poliisille. Palvelut ovat maksuttomia.

Jos seksuaaliväkivaltatapahtumasta on aikaa yli kuukausi, apua voi hakea esimerkiksi oman alueen terveyskeskuksesta, perheneuvolasta, kunnan seksuaalineuvojalta tai eri järjestöjen kautta. Alle 16-vuotiaat nuoret hoidetaan Uudessa lastensairaalassa.

Lue lisää

Lisätietoja: Osastonlääkäri Riina Korjamo