Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 21.1.2020 08.27

HUSin seksuaaliväkivallan uhrien Seri-tukikeskuksessa jo yli tuhat ensikäyntiä

Asiasanat:
  • Naistenklinikka
  • seksuaalirikokset

Toukokuussa 2017 perustettu HUSin Seri-tukikeskus on hoitanut 2,5 vuoden aikana 1049 seksuaaliväkivallan uhria.

​HUSin Naistenklinikalla sijaitseva Seri-tukikeskus on Suomen ensimmäinen yli 16-vuotiaiden seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden matalan kynnyksen tukiyksikkö, jossa asiakas saa kokonaisvaltaisen avun yhdestä paikasta.  Tuki sisältää oikeuslääketieteellisen näytteenoton raiskauksen uhrilta, tilanteen kokonaisarvion, tuen lähipäivien selviytymiseen, psyykkistä tukea traumaattisesta kokemuksesta toipumiseen ja hoidon jatkosuunnitelman.

”Käyntien määrä on lisääntynyt kahdessa vuodessa jonkin verran. Poliisi ja muut viranomaiset osaavat ohjata seksuaalirikosten uhrit tukikeskukseen ja yhteistyö toimii mutkattomasti”, Seri-tukikeskuksen osastonlääkäri Riina Korjamo kertoo.

Seri-tukikeskuksen asiakkaista naisia on ollut noin 95 %, miehiä 4 % ja transsukupuolisia 1 %. Yleisin ikäryhmä on 20–24 vuotta, ja uhreista kolme neljäsosaa on alle 30-vuotiaita. Uhreista 77 % on saapunut Seri-tukikeskukseen kolmen päivän sisällä tapahtuneesta ja lähes puolet 24 tunnin sisällä.

”Tavallisimmin seksuaalinen väkivallanteko kohdistuu viikonloppuun. Kolmasosassa tapauksista tekijä on tavattu edeltävän vuorokauden aikana. Valitettavasti näyttää myös siltä, että ilmiöön liittyy päihteidenkäyttö”, Korjamo jatkaa.

”Suurin osa Seri-tukikeskukseen hakeutuneista on alle 30-vuotiaita naisia. Arvelemme silti, etteivät kaikki seksuaalista väkivaltaa kokeneet, esimerkiksi miehet tai lähisuhdeväkivaltaa kokeneet, hakeudu tarvittavissa määrin avun piiriin.”

Seri-tukikeskustoiminta on laajentunut muualle Suomeen

HUSin Seri-tukikeskuksen tilastojen mukaan 50 % uhreista on kotoisin Helsingistä, 11 % Vantaalta, 16 % Espoosta ja 17 % muista HUS-alueen kunnista. Uhreista 6 % on kotoisin muualta Suomesta tai ulkomailta. Seri-tukikeskustoiminta onkin hyvää vauhtia levinnyt myös muihin yliopistosairaalakaupunkeihin. Lisäksi keskussairaalapaikkakunnille on tulossa pienempiä satelliittitukikeskuksia, jotka hoitavat oman alueensa seksuaaliväkivallan uhreja.  Näiden keskusten myötä tukea on tarjolla jatkossa mahdollisimman tasavertaisesti tutkittavien asuinpaikoista riippumatta.

”Seri-tukikeskukset Turussa, Tampereella ja Kuopiossa avattiin viime vuonna. Helmikuussa palvelu avataan myös Oulussa. Olemme olleet kouluttamassa uusien tukikeskuksien henkilökuntaa”, Riina Korjamo kertoo.

Vuorokauden ympäri auki olevaan HUS Seri-tukikeskukseen voi hakeutua itse, omaisten kanssa tai viranomaisen ohjaamana. Tukikeskuksen ovat perustaneet Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) yhteistyössä Naistenklinikan kanssa. Sosiaali- ja terveysministeriö on tukenut valmistelutyötä ja rahoittanut hanketta. Perustamisen taustalla on Euroopan neuvoston sopimus naisiin kohdistuvan väkivallan sekä perheväkivallan ehkäisystä ja torjumisesta.

HUS Seri-tukikeskus verkossa

 

Lisätietoja

Osastonlääkäri Riina Korjamo
p. 050 427 1179
riina.korjamo@hus.fi

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.