Siirry pääsisältöön

Ammattilaiselle

Uutinen Julkaistu 5.7.2021 12:22

HUSin neurologian potilaiden kuolleisuus ei ole viikonloppuna arkea suurempi

Asiasanat:
  • neurologia

Lääkärilehti uutisoi viime vuoden marraskuussa, että sairaalakuolleisuuden viikonloppuilmiötä esiintyy monilla erikoisaloilla, HUSin neurologia mukaan lukien. Viikonloppuilmiöllä tarkoitetaan, että viikonloppuna sairaalaan sisäänkirjoitetuilla potilailla on suurempi kuolleisuus kuin arkipäivinä.

Mediassa myös otsikoitiin, että viikonloppupotilaat kuolevat HUSin sairaaloissa merkittävästi muita toden­näköisemmin. Uutisointi oli tehty väitöskirjatutkimuksen pohjalta.

”Neurologian lääkäreinä olimme hämmentyneitä tästä tuloksesta. Niinpä ryhdyimme tutkimaan suurta joukkoa potilaita, joiden kohdalla ylikuolleisuus viikonloppuisin olisi hoidon laadullinen ongelma. Tutkimme siis uudestaan kaikki Meilahden sairaalassa liuotushoitoa saaneet potilaat sairaalaantuloaikojen suhteen ja vertailimme heidän toipumistaan ja mahdollisia hoidon komplikaatioita”, sanoo neurologian ylilääkäri Sami Curtze.

Uudessa tutkimuksessa oli mukana 3080 akuutin aivoverenkiertohäiriön takia liuotushoitoa saanutta potilasta. Joukossa ei todettu eroa kuolleisuudessa, toipumisen osalta tai hoitokomplikaatioiden esiintyvyydessä arkipäivän ja viikonlopun välillä. Akuutin aivoverenkiertohäiriöpotilaiden liuotushoito oli tasalaatuista vuorokauden ajasta, viikonpäivistä, päivystysajasta, ja vuodenajasta riippumatta.

”Tutkimuksemme ei ole ristiriidassa aikaisemmin julkaistun tiedon kassa. Koko potilasaineistoa katsoessa viikonloppuilmiö on olemassa. Neurologian päivystystoiminnan kannalta kuitenkin tiedämme nyt, ettei kyse ole hoidon laadun ongelmasta, vaan ns. laimennusilmiöstä: vakavaoireiset potilaat tulevat pitkällä aikavälillä tasaisesti viikonpäivästä riippumatta”, Curtze sanoo.

Kuolleisuutta ei esiinny arkipäivinä yhtä paljon kuin viikonloppuisin, jolloin vakavaoireiset potilaat saapuvat sairaalaan ensihoidon kuljettamina. Arkipäivisin sairaalan päivystykseen tulee taas selvästi enemmän lähetteen kanssa tulevia potilaita, joiden oireet ovat lievempiä.

Lisätietoja medialle
Sami Curtze, ylilääkäri
050 466 1779, @email