Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 31.3.2022 13.59

HUSin laboratorio-, röntgen- ja kuvantamispalveluiden osalta palvelujen saatavuus on heikkoa hoitajalakon vuoksi

Asiasanat:
  • TES-sopimus 2022
  • HUS Diagnostiikkakeskus

Hoitajajärjestöjen lakon aikana suljetaan merkittävä osa HUSin laboratorio-, röntgen- ja kuvantamistoimipisteistä ja tämän vuoksi auki olevat palvelut ruuhkautuvat. Ruuhkautumisella on vaikutusta myös kiireellisten tutkimusten saatavuuteen.

Tehyn ja SuPerin lakon alkaessa kaikki kiireetön hoito HUSissa joudutaan siirtämään lakon jälkeiseen aikaan. Arkisin pyritään tarjoamaan samat kiireelliset palvelut kuin päivystysaikoina eli esimerkiksi viikonloppuisin, mutta tämäkin on käytössä olevalla hoitohenkilökunnalla hyvin haasteellista ja ruuhkat ovat hyvin todennäköisiä monissa toiminnoissa. 

Varattuja laboratorio- ja kuvantamistutkimusten aikoja perutaan torstaista 31.3. lähtien ja potilaille tiedotetaan ajan peruuntumisesta tekstiviestillä tai soittamalla. Potilaita neuvotaan vastaamaan tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun ja kuuntelemaan vastaajaviestit

Lakon alkaessa kaikki kohdunkaulasyövän seulonnan näytteenottoajat peruutetaan. Näistä peruuntuneista ajoista ei kuitenkaan tule erillistä ilmoitusta tekstiviestillä, sähköpostilla tai kirjeellä. Lisätietoa uuden ajan varaamisesta internetsivulla hus.fi/kohdunkaulasyövän-seulonta.

Potilaita, joilla on lähete luuston, keuhkojen tai hampaiston röntgenkuvauksiin, pyydetään hakeutumaan tutkimukseen vasta lakon jälkeen.

”Merkittävä osa laboratorioistamme ja röntgeneistämme on lakon aikana kiinni. Lakko tulee vaikuttamaan myös kiireelliseen hoitoon, kun palvelut ruuhakutuvat. Asiakkaidemme kannattaa varata reilusti aikaa tutkimukseen tullessaan”, kertoo diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Lisätietoa poikkeavasta toiminnastamme HUSin nettisivuilta

HUSin internetsivulle hus.fi/lakko on koottu ohjeita ja tietoa lakon vaikutuksista laboratorioiden, röntgeneiden, kliinisen fysiologian ja neurofysiologian sekä isotooppiyksiköiden toiminnasta. Myös osa koronavirusnäytteenottopisteistä on suljettuna. Sivulta löytyvät tiedot avoinna ja suljettuna olevista yksiköistämme kunnittain tai alueittain.

Lakon aikana sairaaloiden poliklinikoiden näytteenotot on suljettu. Ne palvelevat vain päivystyspotilaita.

Pahoittelemme työtaistelutoimenpiteiden aiheuttamaa häiriötä toiminnassamme.

Lisätietoja medialle:

HUSin mediapalvelun yhteystiedot

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.