Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 3.1.2023 14.36

HUSin FINPROVE-tutkimushanke on mukana EU:n rahoittamissa yksilöllistetyn syövänhoidon hankkeiden konsortioissa – hankkeille on myönnetty yhteensä 9 miljoonan euron rahoitus

Asiasanat:
  • Syöpäkeskus
  • syöpä
  • syövänhoito

HUSin Syöpäkeskuksen FINPROVE-tutkimushanke on mukana Euroopan unionin Horizon Europe -terveysohjelman rahoittamissa yksilöllistetyn syövänhoidon hankkeiden konsortioissa. Hankkeet saivat yhteensä rahoitusta 9 miljoonaa euroa.

Kliininen tutkimus

Alankomaat ja Pohjoismaat yhdistivät voimansa ja käynnistivät syövänhoidon täsmälääketieteen allianssin (Dutch-Nordic Alliance for Precision Cancer Medicine, PCM), jossa tehdään tutkimusyhteistyötä kahdessa EU:n rahoittamassa hankkeessa. Hankkeiden yhteisrahoitus on 9 miljoonaa euroa, josta osa kohdistuu myös FINPROVE-tutkimukseen.

PCM4EU-hankkeessa (Syövän diagnostiikkaa ja hoitoa kaikille) konsortion tavoitteena on parantaa syöpäpotilaiden selviytymistä ja elämänlaatua EU:ssa ottamalla käyttöön syövänhoidon täsmälääketieteen parhaita käytäntöjä, jotka perustuvat molekyylidiagnostiikan avulla valittuihin hoitoihin.

PRIME-ROSE-hankkeessa (PRecisIon Cancer MEdicine RepurpOsing SystEm Using Pragmatic Clinical Trials) edistetään EU:n syöpämission tavoitetta optimoida hoitoa ja tukea yli kolmen miljoonan syöpää sairastavan ihmisen elämänlaatua vuoteen 2030 mennessä. PRIME-ROSE-konsortion tavoitteena on tehostaa elämää pidentävien ja elämänlaatua parantavien täsmälääkkeiden saatavuutta syöpäpotilaille, arvioida yksilöllisen syövänhoidon tehokkuutta akateemisissa tutkijalähtöisissä kliinisissä tutkimuksissa ja työskennellä yhdessä eurooppalaisten asiantuntijoiden kanssa näyttöön perustuvan hoidon toteuttamiseksi rutiinikäytännössä sekä vähentää potilaiden välistä epätasa-arvoa yksilöllistettyyn hoitoon pääsyssä.

FINPROVE-tutkimuksessa etsitään yksilöllistettyjä hoitokeinoja edennyttä syöpää sairastaville potilaille. Tutkimus käynnistyi alkuvuodesta ja on nyt avoinna kansallisesti kaikissa yliopistosairaaloissa.

 

Lisätietoja: 

Johanna Mattson, toimialajohtaja, HUS Syöpäkeskus 
johanna.mattson@hus.fi

Katriina Peltola, ylilääkäri, Kliininen lääketutkimusyksikkö, HUS Syöpäkeskus
katriina.peltola@hus.fi

Mika Mustonen, johtaja, Eteläinen Syöpäkeskus
mika.mustonen@hus.fi

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.