Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 4.5.2023 12.29

HUSin digi-EKG-järjestelmä uusitaan

Asiasanat:
  • HUS Diagnostiikkakeskus
  • Digi-EKG
  • sydänsairaudet

Diagnostiikkakeskus uusii digitaalisen EKG:n tallennus- ja katselujärjestelmän sekä mittauslaitteet. HUSin digitaalinen EKG-arkisto on yksi maailman suurimmista.

Bioanalyytikko tekee EKG-tutkimusta (1).jpg

Uusi järjestelmä otetaan käyttöön syksyllä 2023. Se kattaa Uudenmaan, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson alueet ja korvaa nykyisen, vuonna 2008 hankitun järjestelmän.

“Uusia mittauslaitteita hankitaan noin 500–600 kappaletta, ja ne korvaavat vanhat noin 2–4 vuoden sisällä”, arvioi toimialajohtaja Petri Haapalahti Diagnostiikkakeskuksesta.

“Hankinnassa erityistä huomiota kiinnitettiin potilasturvallisuuteen ja tutkimuksen laatuun sekä siihen, että laitteet ja järjestelmät olisivat helppokäyttöisiä mahdollisimman monenlaisille käyttäjille. Oli tärkeää, että järjestelmään saadaan tallennettua erilaisia EKG-tutkimuksia ja niitä voidaan katsella erilaisilla laitteilla. EKG:n katselu ja analysointi muuttuvat nyt sujuvammiksi. Kovasti odotamme, että pääsemme käyttämään uutta järjestelmää ja uusia laitteita”, sanoo ylilääkäri Hanna Lantto.

Laitteita hallinnoi ja ylläpitää Diagnostiikkakeskus. Kilpailutuksen uudesta järjestelmästä ja laitteista voittivat Neagen Oy ja Medifin Healthcare Oy. Hankinnan arvo seuraavalle neljälle vuodelle on 4,5–5 miljoonaa euroa. Hankintaan kuuluvat myös uudet EKG-mittauslaitteet.

HUSin digitaalinen arkisto on maailman suurimpia

Digitaalinen EKG-arkisto on ollut käytössä vuodesta 2009. Digiarkiston ansiosta hoitoon päätyneen potilaan vanhat EKG-tulokset ovat olleet nopeasti ja helposti käytettävissä.

“Tällä järjestelyllä pystymme varmistamaan, että digitaalinen tallentaminen tapahtuu eri puolilla julkista sektoria samalla tavalla ja että tieto on käytettävissä viivytyksettä aina kun sitä tarvitaan”, sanoo Haapalahti.

Suomen lainsäädäntö velvoittaa tallettamaan ja arkistoimaan potilastietoja. Muun muassa siksi suomalaisessa terveydenhuollossa on kansainvälisesti katsoen poikkeuksellisen laajat arkistot. Nyt syntyvä HUSin digi-EKG-arkisto kattaa Suomessa noin 2 miljoonan asukkaan EKG-tutkimukset ja on yksi maailman suurimmista. Käyttöön otettava arkisto integroidaan lisäksi kansalliseen kuvantamistutkimusten arkistoon Kvarkkiin, josta tutkimukset ovat potilaan luvalla katseltavissa.

”Uusia tutkimuksia kertyy arkistoon tällä hetkellä vuosittain 0,7 miljoonaa. Tietokannassa on jo yhteensä yli 7,4 miljoonaa EKG-tutkimusta” toteaa aluepäällikkö Reko Kemppainen.

Digitaalinen arkisto on hyödyttänyt myös lääketieteellisen tutkimuksen tekemistä. Tutkimuksissa on voitu tarkastella ja vertailla helposti ja nopeasti eri potilasryhmien EKG-mittaustuloksia.

EKG on erittäin yleinen toimenpide

EKG (elektrokardiogrammi) mitataan yleisimmin sydän- ja verisuonisairauksia tutkittaessa. Sen lisäksi mittauksia käytetään esimerkiksi terveystarkastuksissa sekä tutkittaessa muiden sairauksien sekä lääkkeiden vaikutusta sydämen toimintaan.

”Keskimäärin EKG-mittaus kestää valmisteluineen noin kymmenen minuuttia, josta itse mittaamiseen kuluu noin kymmenen sekuntia”, Lantto arvioi.

EKG-mittauksista voivat näkyä esimerkiksi sydäninfarkti tai sydämen rytmihäiriöt. Mittaamisen perustekniikka ei ole vuosikymmenien saatossa muuttunut. Potilaan iholle kiinnitetään elektrodit, joiden avulla mitataan sydänkäyrä. Parannukset ovat tulleet juuri mittaustulosten arkistointiin ja katseluun. EKG-mittaus on yleisin potilaille tehtävä sydäntutkimus.

“Varmaan jokaiselta suomalaiselta tullaan jossain vaiheessa elämää ottamaan EKG”, Lantto sanoo.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.