Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 29.4.2022 08.24

HUS-yhtymän perustaminen sinetöitiin

Asiasanat:
  • sote
  • sote- ja maakuntauudistus
  • sote-uudistus

HUS-yhtymä on perustettu kaikkien Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupunginvaltuuston hyväksyttyä HUSin perussopimuksen. Vuosituhannen alussa perustettu HUS-kuntayhtymä siirtyy historiaan tämän vuoden lopussa.

Keski-Uusimaa hyväksyi HUSin perussopimuksen viimeisenä hyvinvointialueena torstaina 28.4.2022. Näin HUS-yhtymä katsotaan perustetuksi ja sille haetaan y-tunnus.

Nykyisen HUS-kuntayhtymän toiminta, omaisuus ja henkilöstö siirtyvät HUS-yhtymälle suoraan lain nojalla. Palvelujen järjestämisvastuu siirtyy HUS-yhtymälle 1.1.2023, kun HUS-kuntayhtymä lakkaa.

Parikymmenvuotisen historiansa aikana HUS on pystynyt merkittävästi parantamaan toimintansa tehokkuutta sekä luomaan tutkimuksen ja opetuksen kautta uusia mahdollisuuksia pelastaa ihmishenkiä ja parantaa elämänlaatua. HUS jatkaa työtään kohti yhä parempaa hoitoa erikoissairaanhoidon potilaille.

Perussopimuksessa määritellään muun muassa HUS-yhtymän rakenne, hallintomuoto, hallituksen kokoonpano, omistajaohjauksen rakenne ja rahoitusmalli. Perussopimus luo myös perustan sairaalan yliopistollisuudelle ja yliopistoyhteistyölle.


Yhtymäkokous kokoontuu heinäkuussa

HUSin omistavat jatkossa Uudenmaan neljä hyvinvointialuetta: Länsi-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Itä-Uusimaa ja Vantaa-Kerava sekä Helsingin kaupunki. HUS-yhtymän ylin päättävä toimielin on yhtymäkokous, jossa kutakin omistajajäsentä edustaa yksi edustaja.

Yhtymäkokous päättää muun muassa strategiasta, hallintosäännöstä, talousarviosta ja tilinpäätöksestä. Yhtymäkokousedustajan kokouksessa käyttämä äänivalta perustuu tämän edustaman jäsenen osuuteen Uudenmaan asukasluvusta.

Yhtymäkokous hyväksyy ensimmäisessä kokouksessaan väliaikaisen HUS-valmisteluryhmän valmisteleman hallintosäännön ja valitsee ensimmäisen HUS-yhtymän hallituksen. Yhtymähallituksessa on 17 jäsentä ja heidän varajäsenensä. Helsingin yliopisto nimittää kaksi jäsenistä. Ensimmäinen yhtymäkokous pyritään järjestämään heinäkuun alussa.

HUS tarjoaa erikoissairaanhoitoa liki kahden miljoonan asukkaan Uudellamaalla. Valtakunnallisesti sillä on merkittävä ja keskeinen tehtävä vaativan erikoissairaanhoidon, tutkimuksen ja opetuksen sekä valmiuden ja varautumisen osaajana. HUSissa tehdään muun muassa kaikki Suomen elinsiirrot ja lasten sydänleikkaukset. HUS on maailmalla tunnustettu erikoisairaanhoidon yksikkö. 
 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.