Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 19.5.2023 06.53

HUS tuo päivystyksen etävastaanotot Lohjalle, Porvooseen ja Raaseporiin – korkea potilastyytyväisyys ja laadukkaat hoitotulokset johtivat palvelun laajentamiseen

Asiasanat:
  • etävastaanotto
  • päivystys
  • päivystysapu

Etävastaanottomahdollisuus alkaa 19. toukokuuta. Palvelu tarjoaa Päivystysavun kautta hoitoon haketuville mahdollisuuden lääkärin tapaamiseen videon välityksellä.

Hoitoa joustavoittavaa etävastaanottomahdollisuutta voidaan tästä päivästä alkaen tarjota Lohjan, Porvoon ja Raaseporin alueen asukkaille, jotka hakeutuvat päivystykselliseen hoitoon soittamalla Päivystysavun maksuttoman numeroon 116117. Puheluun vastaa sairaanhoitaja, joka suosittelee jatkotoimenpiteet hoidon tarpeen mukaisesti. Jos etävastaanotto soveltuu oireisiin, tilanteeseen ja potilaan toiveisiin, toteutetaan lääkärin tapaaminen videon välityksellä terveydenhuollon asiakasportaali Maisassa.

Palvelun laajentamisen taustalla ovat Jorvin, Peijaksen ja Hyvinkään yhteispäivystyksissä toteutetun pilottihankkeen näytöt korkeasta potilastyytyväisyydestä ja laadukkaista hoitotuloksista.

HUSissa on tehty tutkimus, jossa arvioidaan etävastaanottokokeilun onnistumista. Vielä vertaisarvioimattoman tutkimuksen mukaan 96 % potilaista raportoi saaneensa palvelusta tarvitsemansa avun. 97 % potilaista kertoi lääkärin tapaamisen onnistuneen videon välityksellä helposti ja vaivattomasti. Potilaspalautteissa korostuivat lisäksi kokemus turvallisesta ja selkeästä hoitotilanteesta, sekä kunnioittavasta kohtaamisesta.

”Havaitsimme etävastaanoton tarjoavan laadukkaan palvelun potilaille, joiden tilanne ei edellytä käyntiä fyysisessä päivystyksessä. Monet asiakkaat osaavat tätä arkea helpottavaa palvelua jo pyytää ja olen erittäin tyytyväinen sen laajenemisesta uusille alueille. Tekemämme tutkimus osoitti, että pystymme tunnistamaan Päivystysapuun soittavien potilaiden hoidon tarpeen hyvin täsmällisesti. Takaamme potilasturvallisuuden muun muassa ohjaamalla oirekriteeristömme mukaisesti tietyt potilaat paikan päälle päivystykseen”, kertoo tutkimukseen ja hankkeen toteutukseen osallistunut osastonylilääkäri Arja Kobylin.

Etävastaanottomahdollisuus on saatavilla perjantaisin kello 16–22, lauantaista sunnuntaihin kello 8–22 ja arkipyhinä.Palvelu on tarkoitettu yli 16-vuotiaille. Palvelun laajentuminen Lohjalle, Porvooseen ja Raaseporiin ei vähennä päivystyslääkäreiden alueellista tarvetta, mutta edistää osaltaan hoitohenkilökunnan ajankäytön optimointia ja etätyömahdollisuuksia.

Feedback

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.