Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 5.2.2021 12.17

HUS mukana Helsingin yliopiston koordinoimassa EU-hankkeessa – 15 miljoonaa euroa munasarjasyövän tutkimukseen sekä diagnostiikan ja hoitojen kehittämiseen

Asiasanat:
  • lääketieteellinen tutkimus
  • tutkimus
  • syöpä

Helmikuussa käynnistyneen DECIDER-tutkimus- ja innovaatiohankkeen tavoitteena on kehittää munasarjasyövän diagnostiikkaa ja hoitoa tekoälyn avulla. Hankkeen saama 5,3 miljoonan tuki on kaikkien aikojen suurin EU-tutkimusrahoitus, joka on myönnetty Helsingin yliopistolle. HUS Helsingin yliopistollinen sairaala osallistuu hankkeen osuuteen, jossa tavoitteena on kehittää uusia diagnostisia työkaluja nykyhoidoille huonosti vastaavien potilaiden tunnistamiseksi.

Tietokoneella mallinnettua kuvaa syöpäsolukosta.

Munasarjasyöpään kuolee Suomessa noin 400 naista vuosittain, Euroopassa yli 40 000 naista. Suurinta osaa potilaista hoidetaan leikkauksen lisäksi platinapohjaisilla solunsalpaajilla. Platinahoitojen teho kuitenkin heikkenee hoitosyklien aikana, ja tällä hetkellä sellaisille munasarjasyöpäpotilaille, joille kehittyy resistenssi solunsalpaajahoitoihin, on olemassa vain vähän tehokkaita hoitomuotoja.

”Tavoitteena on kehittää uusia diagnostisia työkaluja, joiden avulla voidaan tunnistaa paremmin ja aikaisemmassa vaiheessa munasarjasyöpäpotilaat, joille nykyhoidot eivät toimi, hyödyntäen kasvaimesta saatavaa genomitietoa ja kasvaimen solujen ja kudosarkkitehtuurin piirteitä ”, kertoo hankkeen HUSin osuutta vetävä lääketieteen tohtori, patologiaan erikoistuva lääkäri Anni Virtanen

Huonosti nykyhoitoihin vastaaville potilaille etsitään tehokkaita, yksilöllisiä hoitomuotoja syöpäsolujen genomin muutosten ja geenien toimintahäiriöiden perusteella.

”Uudet työkalut, joiden ansiosta syöpiä voidaan tulevaisuudessa hoitaa tehokkaammin ja kohdennetummin, vähentävät paitsi inhimillisen kärsimyksen määrää, myös sairaanhoitoon kohdistuvaa kuormaa”, Helsingin yliopiston professori ja DECIDER-hankkeen koordinaattori Sampsa Hautaniemi kertoo.

Kaikki hankkeeseen osallistuvat potilaat hoidetaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä. Syöpäpotilaiden näkökulmaa hankkeelle antavat Suomen Syöpäpotilaat ry ja Suomen Syöpäjärjestöt. Hankkeen ratkaisuja on tarkoitus hyödyntää tulevaisuudessa potilashoidossa. Lääketieteellisen tutkimuksen lisäksi hankkeeseen kuuluu oikeustieteellinen osuus, jossa tarkastellaan hankkeen aikana mahdollisesti ilmeneviä eettisiä ja oikeudellisia kysymyksiä. 

Kansainvälisen, viisi vuotta kestävän DECIDER-tutkimus- ja innovaatiohankkeen yhteisbudjetti on lähes 15 miljoonaa euroa, ja hankkeeseen osallistuu yhteensä 14 organisaatiota seitsemästä Euroopan maasta.
 

Lisätietoja:

Anni Virtanen, tutkija, lääketieteen tohtori, HUS Diagnostiikkakeskus
anni.virtanen@hus.fi
puh. 050 427 1916

Sampsa Hautaniemi, professori, Helsingin yliopisto
sampsa.hautaniemi@helsinki.fi
puh. 050 448 63 20

DECIDER-hankkeen (Clinical Decision via Integrating Multiple Data Levels to Overcome Chemotherapy Resistance in High-Grade Serous Ovarian Cancer) partnerit ja vastuuhenkilöt:

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.