Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 15.12.2020 10.20

HUS matkalla kohti hiilineutraaliutta

Asiasanat:
  • ympäristövastuu

Uusi nelivuotinen ympäristöohjelmamme käynnistyy vuoden 2021 alusta. Ohjelman tavoitteisiin vaikuttaa keskeisesti kunnianhimoinen strateginen tavoitteemme olla ilmastoneutraali vuonna 2030.

Toimenpiteitä hiilineutraaliuden saavuttamiseksi tehdään laajasti läpi koko organisaation. HUSin tuottama hiilijalanjälki lasketaan kattavasti ensimmäisen kerran vuonna 2021 ja samalla laaditaan tiekartta hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi. Suomalaisessa sairaalamaailmassa HUS on näillä tavoitteillaan edelläkävijä, vaikka ne monella muulla toimialalla ovat olleet käytössä jo aiemmin. 

Uuden ympäristöohjelman painopistealueet vuosille 2021–2024 ovat: 

  • Hiilineutraali ja ilmastokestävä HUS 
  • Resurssiviisas ja kiertotaloutta tukeva HUS 
  • Ympäristövastuunsa tunteva ja oppiva HUS 

Ympäristöasioista huolehtiminen on osa vastuutamme potilaista, henkilökunnasta ja meitä ympäröivästä yhteiskunnasta. HUSin strategia painottaa vahvasti vastuullisuutta sekä kestävän kehityksen periaatteiden noudattamista kaikessa toiminnassa. 

Terveydenhuollon ympäristöjalanjälki on suuri 

”Sairaanhoito kuluttaa paljon energiaa ja materiaaleja, mutta vastuullisilla valinnoilla ympäristökuormitusta on mahdollista vähentää”, sanoo ympäristöhallinnon päällikkö Mirja Virta HUS Ympäristökeskuksesta. 

Päivittäisessä työssä vaikutamme ympäristöön esimerkiksi jätteiden lajittelulla ja energiansäästöllä, tuotevalinnoilla, tilojen ja toimintaprosessien suunnittelulla, rakentamalla yhä ympäristöystävällisemmin sekä tukemalla henkilöstön vastuullista liikkumista. 

Suomen suurimpana terveydenhuollon toimijana sekä tiedostavana ja vaativana hankkijana HUS pystyy vaikuttamaan myös alan tuote- ja palvelutarjontaan. Näin ympäristön kannalta positiivisia vaikutuksia saadaan toteutettua laajasti ja pitkäaikaisesti.  

HUSissa teemme ympäristötyötä yhdessä 

Henkilöstön ympäristötietoisuus, innostus ja HUSin edelläkävijyys ovat ympäristötyön kulmakiviä.  

”Olemme tehneet tavoitteellista ympäristötyötä ja kouluttaneet henkilökuntaa jo 1990-luvulta lähtien. Vastuullisuus ja ympäristön huomioiminen ovat tulleet osaksi arkipäivää ja tuloksia saavutetaan, kun työssä on mukana koko henkilöstö”, Virta sanoo. 

Uusi ympäristöohjelma viedään tulosalueiden ympäristövastuuryhmien kautta käytäntöön koko organisaatioon. Konkreettisen ympäristötyön moottoreina osastoilla työskentelee eri ammattiryhmissä yhteensä noin 1000 ympäristövastaavaa oman toimensa ohella. 

”Yhdessä tekemällä pyrimme esimerkiksi tiputtamaan hävikkimääriä niin tarvikkeiden, lääkkeiden kuin ruokailun puolella. Lisäksi kehitämme kierrätystä entistä tehokkaammaksi”, Virta sanoo. 

Sekajätemäärää on jo vähennetty panostamalla lajitteluun ja tehostamalla erityisesti muovinkierrätystä. HUSissa kerätään yhteensä noin kolmeakymmentä erilaista jätejaetta. Uudessa ympäristöohjelmassa sekajätemäärän vähentämistavoitetta on tiukennettu entisestään. 

HUSin ympäristöohjelma vuosille 2021–2024 hyväksyttiin HUSin hallituksessa 14.12.2020

Lisätietoja: 

Ympäristöhallinnon päällikkö Mirja Virta, mirja.virta(at)hus.fi 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.