Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 30.3.2020 17.00

HUS kasvattaa koronavirustestauksen kapasiteettia

HUS lisää merkittävästi koronavirustestauksen laboratorioanalytiikan kapasiteettia ja ottaa huhtikuussa myös käyttöön aiemmasta koronavirustartunnasta kertovat vasta-ainetestit.

HUS on lisännyt koronavirustestauksen laboratorioanalytiikan kapasiteettia epidemian edetessä. HUSLABin virologian ja immunologian laboratorio analysoi koronavirusnäytteitä maanantaista 30.3. alkaen ympärivuorokautisesti kaikkina viikonpäivinä. Lisäksi HUS ostaa jonkin verran testauskapasiteettia yksityiseltä sektorilta.

”Koronavirustestauksen kapasiteettia on lisätty epidemian edetessä merkittävästi. Helmikuussa maksimi oli 250 näytettä vuorokaudessa. Maaliskuun alkupuolella pystyimme analysoimaan 500 näytettä vuorokaudessa ja nyt yli 1 000”, kertoo diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen HUS Diagnostiikkakeskuksesta.

Koronavirusnäytteitä otetaan HUSissa drive in -näytteenottopisteissä tai hoitoyksiköissä. Koronaviruksen aiheuttama tartunta todetaan laboratoriossa osoittamalla virus hengitystie-eritenäytteestä nukleiininhaponosoitusmenetelmällä (PCR). Koronavirusnäytteen analysointi kestää viruslaboratoriossa useita tunteja, ja edellyttää erityisosaamista sekä korkean teknologian laitekapasiteetin hyödyntämistä.

Vasta-ainetestit tulossa käyttöön

HUS ottaa parin viikon kuluessa käyttöön myös vasta-ainetestit jo sairastetun koronavirusinfektion toteamiseksi. Verinäytteestä tehtävä vasta-ainetesti kertoo, onko hengitystieinfektion sairastaneella koronaviruksen vasta-aineita, eli onko hän jo sairastanut koronavirusinfektion vai ei.

Vasta-ainetestejä pystytään tekemään HUSLABissa arviolta satoja vuorokaudessa, ja niiden määrää voidaan kasvattaa tarpeen mukaan.

”Vasta-ainetestejä voidaan tehdä esimerkiksi terveydenhuollon henkilökunnalle, jotta pystytään sijoittamaan henkilökuntaa tarkoituksenmukaisesti”, Lehtonen kertoo.

Ajantasainen tieto näytteenottokriteereistä löytyy HUSin verkkosivuilta.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.