Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 11.6.2020 08:28

HUS Diagnostiikkakeskus ottaa vastuulleen koronavirusnäytteenottoa Uudellamaalla

HUS Diagnostiikkakeskus ottaa vaiheittain vastuulleen koronavirusnäytteiden ottamisen sairaaloiden ja terveyskeskusten toimipisteissä Uudellamaalla.

Koronavirusnäytteitä otetaan HUSissa sairaaloiden yhteydessä olevissa Drive in -näytteenottopisteissä ja toiminnassa on myös liikkuva näytteenottoyksikkö. Kunnissa olevien Drive in -pisteiden toiminnasta vastaavat tällä hetkellä kunnat. Kuntiin on perustettu myös infektioterveysasemia, joiden yhteydessä olevasta koronavirusnäytteenotosta HUS Diagnostiikkakeskus on vastannut epidemian alusta alkaen.

Tavoitteena on, että HUSin ja suurimpien kuntien näytteenottotoiminta on HUS Diagnostiikkakeskuksen vastuulla syyskuun loppuun mennessä. HUS Diagnostiikkakeskus vastaa kunnissa muustakin näytteenotosta.

”Toiminta rakennetaan skaalautuvaksi siten, että näytteenottomääriä voidaan lyhyessä ajassa lisätä voimakkaasti epidemiatilanteen mukaisesti ja tarvittaessa myös keskittää alueellisesti”, sanoo fysiologian, genetiikan ja preanalytiikan toimialajohtaja Petri Haapalahti HUS Diagnostiikkakeskuksesta.

Uudistuksen myötä HUS Diagnostiikkakeskuksella on vastuu sekä näytteenotosta että koronavirusnäytteiden analytiikasta.

”Koronavirusnäytteenoton keskittäminen HUS Diagnostiikkakeskukseen antaa mahdollisuuden kehittää toimintaa yhteneväiseksi koko Uudenmaan alueella. Näin voimme varmistaa näytteen laadun ja logistiikan sekä sujuvan potilaan laboratorioprosessin. Henkilökunnan joustava käyttö mahdollistuu parhaiten, kun toiminta on keskitetty yhden organisaation alle”, sanoo preanalytiikan vastuualuejohtaja Teija Kaukosalmi-Virtanen.

Rekrytointeja lisätään

HUS Diagnostiikkakeskus rekrytoi ja kouluttaa näytteenottajat tehtäväänsä. Diagnostiikkakeskus korvaa vaiheittain nykyisten ja myöhemmin perustettavien pisteiden näytteenottohenkilökunnan omilla työntekijöillään.

”Tällaisen näytemäärän ottaminen edellyttää lisäresursointia ja tulemme palkkaamaan lähikuukausina merkittävästi lisää henkilökuntaa koronavirusnäytteenottoon”, sanoo ylihoitaja Tuija Ohranen.

Asiakkaat ohjataan koronavirusnäytteenottoon esimerkiksi kuntien terveysneuvontapalveluiden kautta.