Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 22.1.2019 17.28

HUS avaa näkymän Euroopan kliinisen datan verkostoon

HUS ottaa käyttöön sähköistä terveysdataa hyödyntävän Custodix-saatavuustietopalvelun. Tavoitteena on edistää lääketieteellistä tutkimusta Suomessa sekä lääketieteen osaamiskeskittymien välistä yhteistyötä kansainvälisesti.

Kansainvälistä tutkimustyötä tarvitaan esimerkiksi monien vaikeiden sairauksien diagnostiikassa ja uusien hoitomuotojen kehittämisessä.

Suomen valtit tunnetaan: kansainvälisestikin ainutlaatuiset terveyden ja hyvinvoinnin tietovarannot ja sähköiset rekisterit ovat tutkijan aarreaitta.

Myös HUSissa syntyvää terveysdataa halutaan hyödyntää nykyistä paremmin.

– Custodix -saatavuustietopalvelu helpottaa merkittävästi etenkin lääketieteellisen tutkimuksen suunnittelua. Toivomme luonnollisesti, että palvelu lisää myös kansainvälistä kiinnostusta HUSissa tehtävään korkeatasoiseen tutkimukseen, tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta toteaa.

InSite helpottaa tutkimusyhteistyötä

Uusi saatavuustietopalvelu hyödyntää äskettäin tuotantokäyttöön otettua HUSin tietoallasta.

Tietoaltaaseen siirretään ja tallennetaan asteittain HUSin sähköisiä tietojärjestelmiä, kuten potilastietojärjestelmiä, laboratorio- ja kuvantamisdataa.

Saatavuustietopalvelun sovellus lukee omaan välitietokantaansa summatietoa tietoaltaasta. Palvelun käyttäjät arvioivat tämän perusteella, löytyykö HUSista juuri heidän tutkimukseensa sopivaa potilasryhmää.

HUSin ulkopuoliset tutkijat pääsevät vain saatavuustietopalvelun keskustietokantaan ja voivat sovelluksen avulla syöttää parametreinä tutkimuksessaan tarvittavan kohortin tiedot. He saavat vastaukseksi potilaslukumäärätietoja InSite -verkostoon kuuluvista sairaaloista.

Myös HUS on liittynyt tähän Euroopan suurimpaan kliinisen datan verkostoon. InSite palkittiin syksyllä 2018 Euroopan innovaatiopalkinnolla.

InSite -alusta mahdollistaa muun muassa luotettavan sähköisten terveysrekisterien (EHR) uudelleen käytön ja reaaliaikaisen analyysin. InSite helpottaa myös yhteistyötä kliinikoiden, akateemisten tutkijoiden ja teollisuuden välillä. Tällä hetkellä mukana on noin kymmenen maata Euroopassa.

Lisätietoja:

Anne Pitkäranta, tutkimusjohtaja, HUS Yhtymähallinto, anne.pitkaranta@hus.fi,

puh. 040 643 0511.

 

Kari Laukkanen, sovellussuunnittelija HUS Tietohallinto, kari.laukkanen@hus.fi

puh.040 5623171.

 

Jari Kähkölä, kehittämispäällikkö HUS Tietohallinto, jari.kahkola@hus.fi,

puh. 040 673 4228

 

Teksti: Vuokko Maria Nummi