Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 16.5.2022 12.17

Huoltajan puolesta-asiointimahdollisuudet paranevat Maisassa

Asiasanat:
  • Apotti
  • Maisa
  • Uusi lastensairaala

Alaikäisen lapsen huoltajien puolesta-asiointimahdollisuus Maisa-asiakasportaalissa paranee. Huoltajat voivat 21.5. alkaen asioida Maisassa kaikkien alle 18-vuotiaiden huollettaviensa puolesta. Tähän saakka puolesta-asiointi on ollut mahdollista vain alle 12-vuotiaiden lasten kohdalla.

Maisa-logo

Katso video Näin asioit Maisassa alaikäisen puolesta

12−17-vuotiaiden puolesta asioitaessa Maisan sisällöt ovat hieman suppeammat kuin alle 12-vuotiaiden lasten puolesta asioitaessa. Alle 12-vuotiaiden puolesta asioiville huoltajille Maisa säilyy ennallaan ja käytössä ovat edelleen kaikki samat toiminnot ja näkymät kuin tähänkin asti.

Yli 10-vuotias alaikäinen voi myös itse käyttää Maisaa, mikäli hänellä on käytössään vahvan tunnistautumisen välineet, kuten verkkopankkitunnukset.
 

Muutoksen taustalla kansallinen ohjeistus alaikäisten puolesta-asioinnista

Muutoksella helpotetaan alaikäisen puolesta asiointia, mutta samalla varmistetaan kansallisen lainsäädännön mukaisesti päätöskykyisen alaikäisen mahdollisuus päättää itse omista sosiaali- ja terveydenhuollon asioistaan sekä halutessaan estää niitä koskevien tietojen luovutus huoltajille.
 

Arvion alaikäisen kyvystä päättää omaa terveydenhuoltoaan koskevista asioista tekee häntä hoitava terveydenhuollon ammattilainen. Jos ammattilainen arvioi alaikäisen päätöskykyiseksi, voi alaikäinen päättää, näytetäänkö tietoja huoltajalle vai ei.

Puolesta-asiointioikeus tulee huoltajalle automaattisesti

Maisa-asiakasportaalissa voi hoitaa omien sosiaali- ja terveydenhuollon asioiden lisäksi myös esimerkiksi alaikäisen huolettavan tai iäkkään läheisen asioita.

Alaikäisen puolesta voi asioida vain huoltaja. Oikeus alaikäisen lapsen puolesta asiointiin tulee huoltajalle automaattisesti eikä vaadi toimenpiteitä. Huoltajan automaattinen puolesta-asiointioikeus päättyy, kun huollettava täyttää 18 vuotta. Täysi-ikäinen henkilö voi päättää, kenet hän haluaa valtuuttaa asioimaan puolestaan Maisassa.

Usein kysyttyä

Miten asioin Maisassa lapseni puolesta?

Voit asioida Maisassa alaikäisten huollettaviesi puolesta. Huoltajan puolesta-asiointioikeus tarkistetaan Suomi.fi:n Valtuudet-palvelusta.

Kun asioit Maisassa huollettavasi puolesta, kirjaudu Maisaan omilla tunnuksillasi ja vaihda lapsen profiiliin ylävalikon Vaihda-linkistä. Huomaathan, että näet etusivulla tiedot alaikäisen uusimmista tapahtumista silloinkin, kun käytät Maisaa omilla tunnuksillasi.

Vaikka asuisit HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan toimialueen tai Apotti-järjestelmää käyttävän kunnan ulkopuolella, voit hoitaa lapsesi asioita Maisassa, jos lapsesi on asiakkaana HUSissa.

Miksi en näe Maisassa kaikkia 12–17-vuotiaan lapseni tietoja, toisin kuin alle 12-vuotiaan lapseni kohdalla?

Alle 12-vuotiaan puolesta asioidessaan huoltaja näkee Maisassa kaikki osiot ja toiminnot.

12–17-vuotiaan puolesta asioitaessa osa Maisan osioista ja toiminnoista ei ole käytettävissä. Lainsäädäntö velvoittaa varmistamaan, että alaikäisen on mahdollista päättää itse omista sosiaali- ja terveydenhuollon asioistaan ja piilottaa halutessaan tietoja huoltajiltaan, jos terveydenhuollon ammattilainen on arvioinut hänet päätöskykyiseksi.

Kuka päättää, mitä tietoja Maisassa näytetään huoltajalle?

Arvion alaikäisen kyvystä päättää itse omista sosiaali- ja terveydenhuollon asioistaan tekee aina terveydenhuollon ammattilainen. Jos ammattilainen arvioi alaikäisen päätöskykyiseksi, voi alaikäinen päättää, mitä tietoja huoltajalle näytetään.

Lisätietoja alaikäisen puolesta asioinnista löydät jatkossa Maisan UKK-sivuilta.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.