Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 10.9.2020 13:12

Huippujen seurassa

Asiasanat:
  • artikkeli

Tehohoidossa tehty Apotin kehittämistyö on herättänyt kansainvälistä huomiota. Sara Nisula valittiin kesäkuussa Epicin kansainväliseen tehohoidon ohjausryhmään (Critical Care Steering Board).

Erikoislääkäri Sara Nisula

Sara Nisula kertoo, että HUSin teho-osastojen pitkä kokemus tietojärjestelmistä tehohoidossa auttaa hahmottamaan, mitä Apotilta halutaan.

Anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Sara Nisula aloitti tehohoidon Apotti-asiantuntijana viisi vuotta sitten. Apotti-asiantuntijat ovat olleet alusta asti mukana työstämässä Epicistä Suomen oloihin soveltuvaa potilastietojärjestelmää. He tuovat kehittämiseen kliinisen työn asiantuntemusta ja pohtivat, miten järjestelmä soveltuu parhaiten suomalaisiin käytäntöihin. 

Työ on arkista puurtamista: kokouksia ja neuvotteluja, kouluttamista ja valintojen tekemistä. Nisulan lisäksi Apotti-asiantuntijoissa on vain joitakin kymmeniä lääkäreitä, joilla on Epicin Physician Builder -koulutus, ja jotka voivat itse koodata järjestelmää. Kehittämistyö sujuvoituu, kun aina ei tarvita erikseen sovelluskehittäjää tekemään muutoksia. 

”En usko, että kukaan meistä Apotti-asiantuntijoista osasi etukäteen arvioida työmäärää, joka järjestelmän mukauttamiseen ja käyttöönottoon tarvitaan. Toisaalta työ on ollut mielenkiintoista ja tuonut täysin erilaisen näkökulman omaan alaani. Tehohoidossa tietojärjestelmä on jo vuosikausia ollut keskeinen työkalu potilashoidossa ja projekti on priorisoitu omassa tulosyksikössäni korkealle”, Nisula sanoo.

Suomalainen kehitystyö huomioitiin

Jokainen asiakas saa käyttöönsä Epicin ydinversion ja sen osaksi kerätään parhaaksi arvioitu sisältö ympäri maailmaa. Nähtyään HUSissa Apottiin tehtyä tehohoidon sisältöä, Epic pyysi saada osia siitä ydinjärjestelmään. Tämä on iso huomionosoitus erityisesti eurooppalaiselle asiakkaalle.

”Epic on kansainvälisesti hyvin tunnettu ja käytössä lähes kaikissa maailman parhaiksi arvioiduissa sairaaloissa Yhdysvalloissa. Tehohoidon osalta tiesimme kuitenkin jo etukäteen, että tarvitsemme Epiciltä kehitystyötä ja meidän täytyy itse tuottaa järjestelmään uutta sisältöä saadaksemme siitä tarpeidemme mukaisen”, Nisula kertoo. 

Yhteistyö Epicin asiantuntijoiden kanssa järjestelmän kehitystyössä ja kansainvälistä huomiota saaneet Apotin tehohoidon graafiset esitysraportit johtivat Nisulan valintaan Epicin Critical Care Steering Boardin jäseneksi. Tulevaisuudessa Epicin asiakkaat saavat käyttöönsä alun perin Apotissa tehtyä tehohoidon sisältöä. 

”Tuntuu hienolta olla siellä suurien sairaaloiden johtavien asiantuntijoiden kanssa. Pääosa jäsenistä on Yhdysvalloista, Euroopasta on minun lisäkseni kaksi edustajaa Hollannista.”

Marraskuussa koko HUS käyttää Apottia

Apotti otettiin HUSissa ensimmäisenä käyttöön Peijaksen sairaalassa marraskuussa 2018. Seuraavaksi käyttö laajeni Jorvin sairaalaan, Naistentautien ja synnytyksien sekä Psykiatrian tulosyksiköihin ja Porvoon, Lohjan, Hyvinkään ja Raaseporin sairaaloihin helmikuussa 2020. 

Loput HUSin yksiköt ottavat Apotin käyttöön 31.10. lukuun ottamatta HUS Kuvantamista, jonka käyttöönotto on huhtikuussa 2021. Käyttöönottajien joukossa on myös Nisulan kotiosasto, Meilahden teho-osasto M1. Onnistunut käyttöönotto edellyttää Nisulan mukaan hyvää valmistautumista ja myös hyvää johtamista. 

”Sekä lähiesimiehillä että toimialajohtajilla on tärkeä rooli.”

Nisula uskoo, että kun koko HUS käyttää Apottia, yhtenäisen järjestelmän edut on helpompi hahmottaa. 

”Esimerkiksi koronapandemian aikana, kun Apottia käyttävälle Jorvin teho-osastolle tuotiin potilaita muista Apottia käyttävistä sairaaloista, potilaan koko hoitopolku näkyi hienosti yhdestä ja samasta järjestelmästä”.

Teksti: Minna Ojala
Kuva: Heli Kurimo

Husari 4/2020