Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 20.9.2022 08.17

Harjoittelusta kesätöihin – Helmi ja Aleksi ovat tyytyväisiä työkokemukseensa

Asiasanat:
  • sairaanhoitaja
  • opetus
  • Vatsakeskus

Joka vuosi HUSin sairaaloissa suorittaa harjoittelun yli 7000 opiskelijaa ammattikorkeakouluista, toiselta asteelta ja lääketieteellisestä tiedekunnasta. Opetus onkin potilashoidon jälkeen yksi yliopistosairaalan tärkeimmistä tehtävistä. HUSissa halutaan, että harjoittelijat oppivat ja viihtyvät, sillä heistä halutaan huslaisia pikimmiten valmistumisen jälkeen.

Kolme henkilöä sohvalla, kahdella sairaanhoitajan asut.

Kliininen opettaja Leena Timonen ja sairaanhoitajaopiskelijat Aleksi Abdillahi ja Helmi Koivisto.

”Harjoitteluun tulevat ovat energisiä, heillä on tuoreita näkemyksiä ja he ovat innostuneita osallistumaan ja kehittämään työskentelytapoja ja työkulttuuria heidän näkökulmastaan”, sanoo Leena Timonen, joka on yksi HUSin kolmestatoista hoitotyön kliinisestä opettajasta.

Lukuvuoden ollessa käynnissä Timosen jokainen työviikko alkaa vastaanottamalla Vatsakeskuksen ja Syöpäkeskuksen harjoittelijat Meilahden tornisairaalan aulassa.

Into oppia vaativia hoitotoimenpiteitä houkutteli Meilahteen

Harjoittelupaikat HUSissa ovat haluttuja. Kun ammattikorkeakoulujen harjoitteluhakujärjestelmä Jobiiliin avautuvat uudet harjoitteluhaut, ovat HUSin tarjoamat paikat täyttyneet monen opiskelijan nenän edestä minuuteissa.

”Pääsin talvella viiden viikon harjoitteluun M12:lle verisuonikirurgiselle osastolle. Päätin jo harkan alussa, että kysyn täältä kesätöitä. Rekrytoin siis itse itseni tänne, koska pidin osastosta niin paljon ja koin, että sain täältä paljon ammatillista pätevyyttä”, kertoo Metropoliassa sairaanhoitajaksi opiskeleva Aleksi Abdillahi, 21.

Diakonia-ammattikorkeakoulusta sairaanhoitajaksi valmistuva Helmi Koivisto, 26, sai kutsun kesätyöhaastatteluun jo ennen kuin hänen harjoittelunsa HUSin Vatsakeskuksen endokrinologian ja metabolian poliklinikalla oli alkanut.

”Oli mistä valita, ja päätin tulla tänne Meilahden tornisairaalan M12:lle, koska halusin oppia laaja-alaisesti vaativasta haavanhoidosta ja muusta kirurgisten potilaiden hoidosta”, Koivisto kertoo.

Opiskelijoihin panostaminen näkyy palautteissa

Yliopistosairaalan tehtävä on potilashoidon ja tieteellisen tutkimuksen ohella opetus: vuosittain HUSissa suorittaa opintoihinsa kuuluvan harjoittelun yli 5000 ammattikorkeakoulu- ja toisen asteen opiskelijaa ja yli 2000 lääketieteen perus- ja ammatillisen jatkokoulutuksen opiskelijaa.

”Harjoittelijat ovat tulevia kollegoitamme. Siksi opiskelijaohjaukseen satsaaminen ja sen jatkuva kehittäminen on meille niin tärkeää”, Timonen sanoo.

Kliiniset opettajat, hoitotyön johto, opiskelijavastaavat ja opiskelijaohjaajat ovat tehneet pitkäjänteistä työtä sen eteen, että opiskelijat saavat parasta mahdollista oppia vaativasta erikoissairaanhoidosta.

”Tärkein kehittämistyökalumme on opiskelijapalautekysely, jolla seurataan ja mitataan opiskelijoiden saaman ohjauksen laatua. Siinä harjoittelijoita pyydetään arvioimaan muun muassa työyksikön ilmapiiriä sekä ohjaussuhdetta. Palautteet käsitellään yksiköissä, ja kaikkiin kehittämiskohteisiin tartutaan. Tämä näkyy siinä, että palautteista saatu keskiarvo on tasaisesti nouseva käyrä”, sanoo Timonen.

HUSissa on kerätty opiskelijaohjauksesta palautetta vuodesta 2007 lähtien ammattikorkeakoulu- ja toisen asteen opiskelijoilta.

Hyvässä harjoittelupaikassa uskaltaa kysyä

Abdillahi ja Koivisto ovat tyytyväisiä oppimaansa verisuonikirurgisella osastolla. Kalliilla pääkaupunkiseudulla asuvina opiskelijoina kesätyö omalla alalla oli tervetullutta.

”Täällä osastolla kaikki työntekijät, oli opiskelijaohjaaja tai ei, olivat mukana opiskelijan ohjauksessa ja olivat hyvin motivoituneita auttamaan ja opettamaan. Kannustaminen loi turvallisen ympäristön, eikä pelottanut kysyä tai näyttää omaa osaamattomuuttaan. Se on hyvin tärkeää”, kuvailee Abdillahi.

Myös Koivisto kokee saaneensa hyvää ohjausta. Vaativa työ Meilahdessa yhdessä aiempien harjoittelujen kanssa toivat myös varmuutta omaan osaamiseen sen verran, että kun Koivistolle ehdotettiin viimeisen harjoittelun suorittamista palkallisena työntekijänä, hän suostui.

”Osallistuin kesätyön alussa kuukauden pituiseen suonensisäisesti annettavien lääkkeiden koulutukseen, jota kokeiltiin nyt ensimmäistä kertaa HUSissa. Se toi minulle varmuutta jatkaa työntekijänä kesän jälkeen”, Koivisto kertoo.

 

Teksti: Varja Siirtola
Kuva: Heli Kurimo

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.