Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 6.4.2020 17.30

Hallituksen päätökset 6.4: Raaseporin ympärivuorokautinen päivystys jatkuu yleis- ja akuuttilääketieteen päivystyksenä

HUS nostaa nopeasti koronavirustestauksen kapasiteettia. Laakson sairaalan hankesuunnittelu etenee ja HUS on perustamassa muiden yliopistosairaaloiden kanssa keskinäistä potilasvakuutusyhtiötä.

​Raaseporin yhteispäivystys muuttuu yleis- ja akuuttilääketieteen päivystykseksi  

HUSin hallitus päätti äänestyksen jälkeen, että Raaseporin sairaalan yhteispäivystys muutetaan ympärivuorokautiseksi yleis- ja akuuttilääketieteen päivystykseksi. Tätä varten haetaan lupa sosiaali- ja terveysministeriöltä. Samalla tehdään suunnitelma, miten Raaseporin sairaalan toimintaprofiilia tulisi jatkossa kehittää, jotta se parhaiten vastaa väestön tarpeita. Palvelutarjontaa on mahdollista vahvistaa etenkin kuntoutuksen palvelujen osalta.  

Akuutisti sairastuneiden hoito turvataan: Raaseporissa säilyy alueellinen, ympärivuorokautinen päivystys. Päivystys toteutetaan jatkossa yleis- ja akuuttilääketieteen päivystyksenä. Lisäksi ensihoidon palveluita vahvistetaan. Anestesiassa tehtävä leikkaustoiminta siirtyy HUSin muihin sairaaloihin. Siirtyvässä toiminnassa on kyse noin tuhannesta päiväaikaisesta toimenpiteestä vuodessa. Päivystysaikaista leikkaustoimintaa Raaseporin sairaalassa ei ole ollut.  

“Raaseporin sairaalan toiminta jatkuu ja sitä kehitetään edelleen. Päivystyksen muutos vahvistaa potilasturvallisuutta. Päivystyksen toimintavarmuus lisääntyy olennaisesti ja toiminnan laatu turvataan, kun akuutisti vakavimmin sairastuneet siirtyvät suurempiin yksiköihin”, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo. 

Kokouksessa tehtiin myös vastaehdotus, jonka mukaan Raaseporin yhteispäivystys olisi jatkunut toistaiseksi selvitysryhmän esityksen mukaisesti, kunnes uusi Länsi-Uudenmaan maakunta olisi perustettu. Esityksestä ja vastaesityksestä äänestettiin ja alkuperäinen esitys hyväksyttiin äänin 11-5.  Yksi äänesti tyhjää.  

Hallitus käsitteli Raaseporin sairaalan profiilia edellisen kerran 2.3.2020 ja päätti lausuntokierroksesta. Lausuntoa pyydettiin Raaseporin sairaalan sairaanhoidollisesta toimintamallista laaditusta työryhmäraportista sekä yleisesti Raaseporin sairaalan profiilista HYKS-sairaanhoitoalueen, Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueen, Lohjan sairaanhoitoalueen sekä vähemmistökieliseltä lautakunnalta sekä Raaseporin, Hangon ja Inkoon kunnilta. 

Hallitus käsittelee Raaseporin sairaalan toiminnan kehittämistä seuraavan kerran, kun sosiaali- ja terveysministeriön on tehnyt asiasta päätöksen. 

Lisätietoja: 

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi, markku.makijarvi(at)hus.fi 

HUS panostaa laatuun ja potilasturvallisuuteen 

Hallitus sai katsauksen vuoden 2019 laatu- ja potilasturvallisuusraportista ja hyväksyi laatu- ja potilasturvallisuussuunnitelman vuodelle 2020.  

Vuoden 2019 laatu- ja potilasturvallisuusraportissa nousevat esiin erityisesti uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotin käyttöönottoon liittyvien vaaratapahtumien seuranta ja haasteet hoidon saatavuuden suhteen.  

Apotti otettiin käyttöön Peijaksen sairaalassa marraskuussa 2018. Peijaksen käyttöönoton vaikutusten seuranta oli yksi potilasturvallisuuden painopisteistä vuonna 2019. Apotin potilasturvallisuusvaikutusten seuranta tulee jatkumaan tiiviinä myös vuonna 2020 Apotin käytön laajentuessa. 

Laadun ja potilasturvallisuuden tärkein kehityshanke on Joint Commission International (JCI) -laatujärjestelmän käyttöönotto ja akkreditointistatuksen hakeminen. JCI-akkreditaatio tulee olemaan tulevaisuudessa myös HUSin omavalvontaprosessin keskeinen laadunhallinnan viitekehys. 

Lisätietoja: 

Laatuylilääkäri Sanna-Maria Kivivuori, sanna-maria.kivivuori(at)hus.fi, 0504279685 

Laakson yhteissairaalan valmistelu etenee 

Hallitus hyväksyi äänestyksen jälkeen yhdessä Helsingin kaupungin kanssa valmistellun Laakson yhteissairaalan hankesuunnitelman. Esitys hyväksyttiin ääniin 9─5. Kolme äänesti tyhjää. Hankkeen kustannusarvio on 838 miljoonaa euroa.  

Meilahti-Laakso-logistiikkatunnelin osalta hallitus päätti, että sen liittäminen osaksi yhteissairaalahanketta ratkaistaan myöhemmin erikseen. Logistiikkatunnelin kustannusarvio on 18 miljoonaa euroa. 

Sairaalaan on suunniteltu 922 sairaansijaa, jotka jakautuvat puoliksi psykiatrian ja  somatiikan kesken. Sairaalaan sijoittuu HUSin aikuis- ja lastenpsykiatriaa sekä neurologista kuntoutusta ja noin puolet Helsingin sairaalan somaattisista sairaansijoista. Laakson sairaala-alueelle rakennettava, HUSin ja Helsingin kaupungin yhteistyönä suunniteltava sairaala rakennetaan vaiheittain 2020-luvun aikana.  

Hallitus edellyttää, että psykiatrisen osastohoidon kokonaisuutta suunnitellaan HUS-alueella siten, että psykiatristen osastopaikkojen määrä ei hankkeen toteuttamisen seurauksena vähene. 

Yhteissairaalan ensisijaisena rahoitusjärjestelynä valmistellaan HUSin ja Helsingin kaupungin yhteisen kiinteistöosakeyhtiön perustamista. 

HUSissa hanke etenee päätösasiana valtuustoon, joka käsittelee hanketta ja sen rahoitussuunnitelmia 11.6.2020. 

Lisätietoja: 

Investointijohtaja Anne Priha, anne.priha(at)hus.fi 

Keskinäisen potilasvakuutusyhtiön perustaminen 

Eduskunta hyväksyi vuonna 2019 potilasvakuutuslain, jolla korvataan nykyinen potilasvahinkolaki.  Sairaanhoitopiirien kannalta uuden lain merkittävin muutos on, että vuoden 2021 alusta alkaen ei potilasvahinkojen korvaamista voi enää järjestää täysomavastuullisesti Potilasvakuutuskeskuksen kautta. Potilasvahinkojen korvaamista varten tulee siten hankkia erillinen vakuutus vakuutusyhtiöltä. Potilasvakuutuskeskus on irtisanonut HUSin nykyisen vakuutuksen päättymään 31.12.2020. 

Sairaanhoitopiirit ovat tähän asti hoitaneet alueellaan koko julkisen terveydenhuollon potilasvakuutuksen. HUS ja muut yliopistolliset sairaanhoitopiirit ovat selvittäneet yhdessä omistetun keskinäisen vakuutusyhtiön perustamista. Keskinäisen vakuutusyhtiön kautta rahoitettaisiin potilasvahinkoriskit. Riskit saataisiin omaan haltuun, kustannukset laskisivat ja varaukset saataisiin oikealle tasolle. Myös läpinäkyvyys paranisi.  

Yhtiöstä laaditun selvityksen mukaan sijoitus kuolettuisi muutamassa vuodessa (2─5 vuotta), koska oman keskinäisen vakuutusyhtiön kautta vakuutusmaksut olisivat edullisempia kuin markkinoilla toimivan yhtiön kautta. 

Hallitus hyväksyi potilasvakuutusyhtiön 60 000 euron valmistelukustannukset vuodelle 2020, päätti aloittaa Suomen keskinäinen potilasvahinkovakuutusyhtiö -nimisen yhtiön toiminnan 01.05.2020 alkaen ja esittää valtuustolle vuoden 2020 talousarvion investointiosaan 10 047 725 euron määrärahaa yhtiön perustamista varten. 

Lisätietoja: 

Hallintojohtaja Lauri Tanner, lauri.tanner(at)hus.fi 

Teppo Heikkilä hallintoylilääkäriksi 

Hallitus päätti valita HUSin hallintoylilääkäriksi lääketieteen tohtori Teppo Heikkilän. Virkaa haki kaksi henkilöä, joista vain Heikkilä täytti kelpoisuusehdot. Heikkilä on ollut hallintoylilääkärin viransijaisena toukokuusta 2019 lähtien. Aiemmin Heikkilä on toiminut muun muassa ylilääkärinä STM:ssä vuosina 2013─2017.  

HUS tuplaa jälleen koronavirustestauksen kapasiteettinsa 

Hallitus käsitteli ylimääräisenä asiana koronavirustestauksen kapasiteetin nostoa ja päätti hankkia merkittävän määrän Amplidiag Easy -laitteistoja sekä niillä tehtäviä COVID-19 -testejä Mobidiag Oy:lta HUS Diagnostiikkakeskuksen käyttöön seuraavaksi kuudeksi kuukaudeksi. Kiireellisyyden vuoksi hankinta tehdään suorahankintana. 

HUS kertoi viikko sitten 30.3. nostavansa testauskapasiteettinsa 1000 analyysiin vuorokaudessa. Hallituksen hankintapäätöksen myötä testauskapasiteettia nostetaan nopeasti 2000─2500 testiin vuorokaudessa. 

Lisätietoja:  

Diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen, 050 427 2468, lasse.lehtonen(at)hus.fi 

Koronavirusepidemiasta noin 200 miljoonan lisälasku 

Toimitusjohtaja Juha Tuominen informoi hallitusta koronavirusepidemian taloudellisista vaikutuksista HUSille ja sen jäsenkunnille. Vuonna 2020 epidemiaan varautumisen ja sen torjunnan kustannukset tulevat näkymään erityisesti kasvavana alijäämänä. Vuonna 2021 kustannuspaineet kohdistuvat ensisijaisesti jäsenkuntalaskutukseen, kun vuodelta 2020 siirtyneitä kiireettömän hoidon jonoja aletaan purkamaan. Koronavirusepidemian taloudellinen kokonaisvaikutus HUS-alueelle on tämänhetkisen karkean arvion mukaan noin 200 miljoonaan euroa.

Lisätietoja: 

Toimitusjohtaja Juha Tuominen, sihteerin Kaarina Heikinheimo kautta, kaarina.heikinheimo@hus.fi

Pöytäkirja ja kaikki päätökset​

 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.