Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 4.2.2019 08.40

Euroopan moderneimpiin kuuluvan sädehoito-osaston laitteistoa ja tekniikoita jälleen uusittu

Asiasanat:
  • sädehoito
  • syöpä
  • syövän hoito

HUSiin on hankittu lyhyen ajan sisällä viisi uutta sädehoitolaitetta, joiden myötä sädehoidon tekniikka on uudistunut.

Uusilla laitteilla voidaan hoitaa päivässä huomattavasti enemmän ja tarkemmin tekniikoin potilaita kuin aiemmin. Tänä vuonna alkavat myös ensimmäiset BNCT-tutkimushoidot.

​Uudet sädehoitolaitteet tuovat tarkkuutta ja kapasiteettia

Viime syksynä käyttöön otettuihin uusiin, avariin ja nykyaikaisiin sädehoitotiloihin on hankittu kolme aivan uutta sädehoitolaitetta. Tänä vuonna tullaan vaihtamaan lisäksi kaksi muutakin sädehoitolaitetta uusiin.

Tänä vuonna asennettavien uusien sädehoitolaitteiden tekniikka on nopeutunut ja niillä pystytään hoitamaan lähes puolet enemmän potilaita päivässä. Laitteet ovat myös hiljaisempia ja muistuttavat muotoilultaan enemmän kuvantamisen laitteita.

- Sädehoitolaitteet ovat osa HUSin historian suurinta sädehoitolaitehankintaa. Näillä laitteilla voidaan vastata kysynnän kasvuun ja samalla saadaan modernein tekniikka käyttöön, Syöpäkeskuksen ylifyysikko Mikko Tenhunen sanoo.

Syksyllä käyttöön otetuilla laitteilla hoidetaan niin sanottuja stereotaktisia hoitoja, joita tehdään pieniin aivokasvaimiin sekä pieniin kasvaimiin muualla vartalon alueella. Näiden hoitojen tarve on lisääntymässä.

Uudessa hoitohuoneessa potilaan paikallaan pysymistä seurataan kolmella kameralla eri puolilta. Jos esimerkiksi potilaan pää liikkuu, kamerajärjestelmä huomaa liikkeen ja keskeyttää hoidon. Tämä poistaa liikevirheen olemattomiin ja uusien laitteiden tarkkuus on parempi kuin 1 mm.

Uusilla sädehoitolaitteilla hoitokohdetta voidaan seurata reaaliaikaisesti myös kehon sisään asetetun radiolähettimen eli transponderin avulla. Esimerkiksi eturauhaseen voidaan laittaa radioaaltoihin reagoivaa transponderia, jota pystytään mittaamaan kehon ulkopuolelta. Jos potilas liikkuu, transponderin signaali muuttuu, säteilytys voidaan keskeyttää, kunnes paikkavirhe on korjattu.

- Sädehoidossa usean vuoden jatkunut trendi on niin sanottu hypofraktiointi, jossa sädehoitoa annetaan suuremmin kerta-annoksin. Tämä vähentää potilaiden käyntikertoja sairaalassa, Tenhunen sanoo.

Myös isotooppihoidoissa tullaan tänä vuonna aloittamaan 1–2 uutta radiolääkettä tutkimusprojekteissa.

BNCT-hanke testausvaiheessa

HUSiin sijoitettavan maailman ensimmäisen potilashoitoon soveltuvan neutroneja tuottavan kiihdyttimen eli BNCT-laitteen hankkeessa on siirrytty laitetestaukseen.

- Tutkimushoidot päästään aloittamaan vuoden 2019 aikana, Tenhunen kertoo.

Hoidon ensimmäinen kohderyhmä ovat paikallisesti uusiutunutta pään ja kaulan alueen syöpää sairastavat potilaat. Menetelmällä voi kuitenkin hoitaa muitakin kasvaimia, joihin kertyy riittävä määrä booria ja joiden sijainti sopii BNCT-hoitoon.

- On poikkeuksellista, että Suomeen saadaan maailman ensimmäisenä näin lupaava teknologia. Tämä avaa Suomelle mahdollisuuksia olla kehittämässä tätä hoitomuotoa ja on hyvä esimerkki siitä, miksi akateemista tutkimustyötä tarvitaan ja mihin se parhaimmillaan voi johtaa, Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri Johanna Mattson sanoo.

 

 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.