Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 25.11.2021 10.05

Erikoistuvien lääkärien koulutuksen ytimessä tuki, ohjaus ja palaute

Asiasanat:
  • parempi erikoistumiskoulutus
  • opetus
  • korva-, nenä- ja kurkkutaudit

Korva-, nenä- ja kurkkutautien linjalla erikoislääkärikoulutusta seurataan järjestelmällisesti ja säännöllisesti. Koulutuksessa keskeistä on tavoitteellinen oppiminen, jossa korostuvat palautteen anto ja koulutuskeskustelut.

Anu Laulajainen-Hongisto ja Antti Mäkitie vierekkäin

Korva-, nenä- ja kurkkutautien kouluttajalääkäri Anu Laulajainen-Hongisto ja koulutuksesta vastaava professori Antti Mäkitie.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien linjalla erikoistuvien lääkärien koulutusta on kehitetty aktiivisesti jo usean vuoden ajan. Vuonna 2017 erikoislääkäreille ja erikoistuville lääkäreille teetettiin kysely, johon he saivat listata haasteita ja kehittämisalueita. Vastauksissa nousivat esiin työmäärän kasvu, suoritevaatimukset, vaikutusmahdollisuudet sekä konsultaatiotoiminnan kehittäminen. 

Vuoropuhelua ja konsultaatiotoimintaa 

Kehittämiskohteiden eteen on tehty vuosien aikana uudistuksia. Erityisesti erikoistumisen alkuvaiheeseen on sijoitettu enemmän ohjausta ja palautteenantoa. 

“Olemme satsanneet paljon koulutuksen alkuvaiheeseen. Uuden erikoistuvan kanssa käydään puoli vuotta kestävän koejakson aikana aloitus-, puoliväli- ja loppukeskustelu. Kaksi kertaa vuodessa järjestetään koulutuskeskustelu ja kerran vuodessa kehityskeskustelu. Lisäksi erikoistuvat saavat ja antavat palautetta kirjallisesti koulutuskierron eri vaiheissa”, korva-, nenä- ja kurkkutautien koulutuksesta vastaava professori Antti Mäkitie kertoo. 

Keskeistä korva-, nenä- ja kurkkutautien linjalla on ollut myös erikoistuvien lääkärien koulutuksen konsultaatiotoiminnan kehittäminen: erikoislääkärit ovat paremmin konsultoitavissa, ja heiltä voi kysyä neuvoa ja ohjausta matalammalla kynnyksellä. 

Kouluttajalääkäri suunnittelee ja seuraa

Anu Laulajainen-Hongisto aloitti korva-, nenä- ja kurkkutautien kouluttajalääkärinä vuoden alussa. Kouluttajalääkärien nimeäminen on myös osa erikoislääkärikoulutuksen laadun parantamista. Kouluttajalääkärin tehtävänä on erikoistuvien koulutuksen suunnittelu ja seuranta sekä osaamisperustaisen koulutuksen käytännön toteutuksen edistäminen. 

Kouluttajalääkäri osallistuu erikoistuvien lääkäreiden ohjaukseen ja osaamisen arviointiin sekä seuraa osaamistavoitteiden toteutumista erikoistumiskoulutusjakson aikana. 

“Olemme perustaneet erikoistuville oman Teams-kanavan, joka auttaa koulutuksen suunnittelussa ja seurannassa. Kanavan kautta erikoistuva saa suoraan palautetta ja arviointia osaamisen tasosta", Laulajainen-Hongisto kertoo. 

 

Teksti: Karoliina Koski 

Kuva: Mikko Hinkkanen

 

Erikoistuvana lääkärinä HUSissa   

HUSissa erikoistuvien lääkäreiden ohjausta kehitetään jatkuvasti. Tässä juttusarjassa esittelemme parannuksia, joita yksiköt ovat tehneet erikoistuvien lääkäreiden työoloihin ja koulutukseen. 

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi! Kerro halutessasi, kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Kerro halutessasi, miten olemme onnistuneet tai kuinka voimme parantaa tätä sivua.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita palautteesi allaolevaan kenttään.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.