Siirry pääsisältöön

Ammattilaiselle

Uutinen Julkaistu 26.10.2022 12.31

Elvytys 2022 -symposium kokosi elvytystoiminnan kehittäjät yhteen

Asiasanat:
  • HUS Simulaatiokoulutuskeskus
  • leikkaussalit ja tehohoito
  • elvytys

Valtakunnallinen Elvytys 2022 -symposium tarjosi tuoreinta tutkittua tietoa ja verkostoitumista elvytystoiminnan kehittämisestä kiinnostuneille ammattilaisille. Helsingissä Hotelli Clarionissa pidetty tapahtuma keräsi paikalle yli 350 osallistujaa.

Elvytys 2022 -symposiumin luento.

Elvytys 2022 -symposiumin 350 osallistujaa kuulivat päivän aikana elvytysohjeista, elvytyskoulutusten toteuttamisesta ja simulaatioiden mahdollisuuksista.  Ylilääkäri Sinikka Münte HUS Simulaatiokeskuksesta kertoi HUSin sisäisestä elvytysohjeesta.

HUS Simulaatiokeskuksen ja ATeK koulutuskeskuksen järjestämän symposiumin ohjelma koostui asiantuntijapuheenvuoroista ja paneelikeskustelusta, ja tauoilla oli aikaa tutustua 11 näytteilleasettajan tarjontaan. Chat-seinällä käytiin tilaisuuden ajan vilkasta keskustelua. 

Tilaisuus kokosi yhteen eri puolelta Suomea tulevat terveydenhuollossa, pelastustoimessa ja puolustusvoimissa työskentelevät ammattilaiset. 

Laadukasta elvytystoimintaa 

Elvytyksen Käypä hoito -suositus päivitettiin viime vuonna. Symposiumin alkuosassa perehdyttiin aikuisten, lasten ja vastasyntyneiden elvytyssuosituksiin. Elvytyksen laatu on tärkeää. 

“Yksinkertainen perusprotokolla auttaa toimimaan elvytystilanteessa”, painotti lapsen elvytyssuosituksesta puhunut LT, apulaisylilääkäri Piritta Setälä Taysin Ensihoitokeskuksesta. 

HUS Simulaatiokeskuksen johtaja Sinikka Münte esitteli HUSin johtajaylilääkärin elvytysohjetta, joka yhtenäistää elvytystoiminnan käytäntöjä ja koulutusvaatimuksia HUSissa. 

”Perusperiaatteena on, että kaikissa yksiköissä on valmius välittömään peruselvytykseen ja hoitoelvytykseen viiden minuutin kuluessa elottomuuden toteamisesta. Elvytyspakin sisältö ja minimitaso on vakioitu. Pakki tarkistetaan kerran kuussa ja mahdollisimman nopeasti aina elvytystilanteen jälkeen”, hän kertoi. 

Elvytyskoulutusta järjestetään HUSissa säännöllisesti ja sen laajuus määräytyy työroolin perusteella. Tärkeässä roolissa ovat elvytysvastuuhenkilöt, jotka muun muassa kouluttavat oman yksikön henkilökuntaa ja vastaavat välineistön ajantasaisuudesta. 

Elvytys 2022 -symposiumin luento.
Suomen elvytysneuvoston puheenjohtaja, LT Piritta Setälä Taysista kävi läpi lasten elvytyssuositusta: ”Erityistä huomiota tulee kiinnittää hengitysteiden hallintaan ja laadukkaaseen ventilaatioon.”  

Tunnustusta elvytystoiminnan kehittäjälle 

Iltapäivän aikana tutustuttiin elvytyskoulutusten toteuttamiseen järjestämiseen ja simulaatioiden tarjoamiin mahdollisuuksiin tulevaisuuden elvytyskoulutuksessa. 

Symposiumissa aloitettiin myös uusi perinne eli elvytystoiminnan kehittämisessä ansioituneiden henkilöiden palkitseminen. 

Ensimmäisen kunniakirjan sai Suomen sairaalaelvytystoiminnan pioneerikehittäjänä tunnettu Kaisu Ikola. Ikola työskentelee asiantuntijasairaanhoitajana Seinäjoen keskussairaalassa ja hän on toiminut myös vuosia Elvytys Käypä hoito -työryhmässä. 

Skip video

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.