Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 17.12.2021 12.55

Digihoitopolku tukee potilaiden äänioireiden hoitoa

Asiasanat:
  • puheterapia
  • foniatria
  • korva-, nenä- ja kurkkutaudit

Äänioireiden omahoito -digihoitopolku tarjoaa tietoa äänen toiminnasta, äänioireista ja äänenhuoltokeinoista.

Nainen puhuu.

HUSin puheterapian asiantuntijayksikön tuottama digihoitopolku löytyy Terveyskylän Omapolku -verkkopalvelusta. Polulta potilas saa keinoja kurkun limakalvojen huoltoon sekä oman äänen huoltamiseen ja harjoittamiseen. Digihoitopolulle ohjataan foniatrin tai korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin lähetteellä työikäisiä potilaita, joilla on äänioireita tavallisimmista syistä.

Monelle äänen synty on vieras asia 

Äänioireita esiintyy tyypillisesti puhetyöläisillä. 

“Tavallisia oireita ovat äänen väsyminen, rasittuminen ja käheytyminen. Oireilu voi olla myös limaisuutta tai palan ja kuivuuden tunnetta kurkussa. Äänentuotto tuntuu hankalalta ja epävarmalta”, puheterapeutti Kaarina Ruusuvirta sanoo. 

Digihoitopolku tarjoaa äänioireiden hoitoon liittyvää tietoa, ohjeita ja harjoituksia kirjallisesti, kuvin sekä videoilla. 

“Monelle äänen synty on vieras asia. Hoitopolulla potilas pääsee kokeilemaan ääniharjoituksia, joiden avulla voi etsiä helpompaa äänentuottoa. Ääniharjoittelu jatkuu ja syvenee puheterapeutin vastaanotolla.” 

Podcastissa kokemusasiantuntijan ääni kuuluviin 

Polkuun kuuluu myös kokemusasiantuntijan podcast-sarja sekä päiväkirjasovellus, jonka avulla potilas voi seurata omia oireitaan sekä äänenhuoltokeinojen vaikutuksia niihin. 

“Podcast-sarja tarjoaa omakohtaisia kokemuksia ja vertaistukea äänioireiden omahoitoon” puheterapeutti Tiina Pakka kertoo. 

Digihoitopolku sujuvoittaa vastaanottokäyntiä

Digitaalisia palveluita käytetään usein kasvokkain toteutuvien tapaamisten rinnalla. Polku valmistelee potilasta ääniterapiaan tarjoamalla ensimmäisiä ohjeita oman hoidon tueksi jo etukäteen. Hoito jatkuu polun läpi käymisen jälkeen puheterapeutin vastaanotolla. 

“Digihoitopolku nopeuttaa hoitoon pääsyä ja sujuvoittaa vastaanottokäyntejä, kun perusasiat äänioireiden omahoidosta ovat potilailla tiedossa jo etukäteen. Polun avulla päästään nopeammin puuttumaan olennaisiin asioihin hoidossa. Parhaassa tapauksessa käyntimäärät voivat vähentyä.” 

 

Terveyskylä® on asiantuntijoiden yhdessä potilaiden kanssa tuottama erikoissairaanhoidon julkinen verkkopalvelu, joka tuo terveydenhuollon palveluja kaikkien ulottuville asuinpaikasta riippumatta.   

Terveyskylän palvelut sopivat erityisen hyvin elämänlaadun, oireiden ja elintapojen seuraamiseen sekä pitkäaikaisen sairauden kanssa elämiseen. Palvelut täydentävät perinteistä sairaalahoitoa.   

Terveyskylässä palvelee myös terveydenhuollon digitaalinen palvelukanava Omapolku®. Se sisältää lähetteellä toimivia digihoitopolkuja, etävastaanottoja ja kaikille avoimia omahoito-ohjelmia. Nämä palvelut täydentävät perinteistä erikoissairaanhoitoa ja vastaanottokäyntejä.