Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 7.5.2021 06.55

Apuvälinepalvelut uudistuvat Keski-Uudenmaan soten alueella

Asiasanat:
  • Hyvinkään sairaala

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) ja Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä (Keusote) uudistavat alueellisia apuvälinepalveluita vuoden 2021 aikana. Hyvinkään sairaalassa toimii Alueellinen apuvälineyksikkö, joka tuottaa apuvälinepalveluja Hyvinkään sairaalaan ja Hyvinkään kuntalaisille. Tämän vuoden aikana muutkin Keusoten alueen kunnat eli Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula liittyvät hallinnollisesti apuvälineyksikön palveluiden alaisuuteen. Muutoksen tavoitteena on tuottaa yhdenvertaiset palvelut alueen asukkaille.

Perustason palvelut säilyvät jatkossakin lähellä asukasta

Alueelliset apuvälinepalvelut muodostuvat jatkossa terveysasemien apuvälinepalvelupisteistä, HUS Hyvinkään Alueellisesta apuvälineyksiköstä ja HUSin Apuvälinekeskuksesta. Perustason palvelut tuotetaan edelleen kuntien apuvälinepalvelupisteissä lähellä asukasta. Apuvälineen lainaus ja käytön opastus perustuu aina yksilölliseen tarpeen arviointiin. Tyypillisimpiä lainattavia apuvälineitä ovat liikkumisen apuvälineet, kuten esimerkiksi kyynärsauvat, kävelytelineet ja pyörätuolit, sekä peseytymisen ja hygienian apuvälineet, esimerkiksi suihkutuolit ja wc-korottajat. Perustason palveluita ovat myös kotikäynnit ja pienet asunnonmuutostyöt, kuten kynnysten poisto tai tukikahvan kiinnittäminen.

Apuvälinepalvelupisteet sijaitsevat jatkossakin terveysasemien yhteydessä Järvenpäässä, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Pornaisissa ja Tuusulassa sekä Hyvinkään sairaalassa ja Keusoten kuntoutuskeskuksessa Kiljavalla. Uutta toiminnassa on se, että apuvälineen voi jatkossa palauttaa mihin tahansa Keusoten alueella sijaitsevaan pisteeseen. Esimerkiksi Hyvinkään sairaalasta käyttöön saadun apuvälineen voi palauttaa Hyrylän terveysasemalle.

Vaativan tason palveluita keskitetään Hyvinkäälle ja Helsinkiin

HUS Hyvinkään Alueellinen apuvälineyksikkö tuottaa perustason apuvälinepalveluita hyvinkääläisille ja jatkossa vaativan tason apuvälinepalveluita keskitetysti kaikille Keusoten alueen asukkaille sekä Hyvinkään sairaalaan. Vaativan tason apuvälinepalveluita ovat esimerkiksi apuvälinetarpeet, joissa tarvitaan yksilöllisiä muutostöitä tai erityisosaamista. Hyvinkään Alueellinen apuvälineyksikkö vastaa jatkossa myös keskitetysti apuvälineiden huolloista, korjauksista, pesuista, puhdistuksista, kuljetuksista, varastohallinnasta ja uusien apuvälineiden hankinnasta

Erittäin vaativan tason apuvälinepalvelut on keskitetty Helsingissä sijaitsevaan HUSin Apuvälinekeskuksen Ruskeasuon yksikköön. Erittäin vaativan tason apuvälinepalveluita ovat mm. sähköiset liikkumisen apuvälineet​, esimerkiksi sähköpyörätuolit, lasten pitkäaikaislainaan luovutettavat apuvälineet​, ympäristönhallinnan apuvälineet​ ja vaativat kommunikoinnin apuvälineet. Tavoitteena on keskittää myös Keusoten alueen asukkaiden yksilöllisten apuvälineiden palveluita HUSin Apuvälinekeskukseen. Yksilöllisiä lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälinepalveluita ovat mm. hoitosukat, rintaproteesit, peruukit ja silmälasit.

Lisätiedot:

Päivi Sokoff, palvelusuunnittelija, Hyvinkään sairaala, puh. 040 185 1494, cnviv.fbxbss@uhf.svif.suh@ffokos.iviap
Ilona Lahti, keskitettyjen palvelujen hankekoordinaattori, Keusote, puh. 050 497 0820, vyban.ynugv@xrhfbgr.svif.etosuek@ithal.anoli

 

Hyvinkään sairaanhoitoalueeseen kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi ja Tuusula.

Keski-Uudenmaan sote on edelläkävijä sote-palveluiden kehittämisessä. Kuntayhtymään kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula.
 

Apuvälinepalveluiden aukioloajat ja yhteystiedot

Keski-Uudenmaan soten apuvälinepalvelupisteet

HUS Hyvinkään Alueellinen apuvälineyksikkö

HUS Apuvälinekeskus