Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 10.1.2022 15.04

Apusisaresta lähihoitajaksi -verkkonäyttely julkaistu

HUSin museotoimikunnan tuottama näyttely käsittelee lähihoitajakoulutuksen historiaa ja ammatin vaiheita toisesta maailmansodasta nykypäivään.

Sairaanhoitajat 1950-luvulta hyppäävät ilmaan

Nykyisen lähihoitajan ammatin juuret ovat Suomen Punaisen Ristin Apusisarjärjestössä, joka perustettiin jatkosodan syttyessä vuonna 1941. Koulutettua apuhoitohenkilökuntaa tarvittiin hoitotyössä myös sodan jälkeen, ja apusisarten työtä ovat jatkaneet apuhoitajat, perushoitajat ja lähihoitajat. Verkkonäyttely nostaa esiin arvokkaan työn tekijät ja avaa koulutuksen historian. Samalla selviää muun muassa, mikä oli myssysota, miten hikiristiä käytetään ja miksi 1950-luvulla ei kannattanut meikata työhaastatteluun.

Apusisaresta lähihoitajaksi -verkkonäyttely perustuu samannimiseen kiertonäyttelyyn, joka on kesästä 2021 lähtien kiertänyt HUSin toimipisteissä. Näyttelyn sisällön on tuottanut HUSin museotoimikunta yhteistyössä Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry:n ja Suomen Punaisen Ristin kanssa. Verkkonäyttely on julkaistu sekä suomeksi että ruotsiksi. Verkkonäyttely löytyy historia ja museotoimikunta -sivun kautta tai suorista linkeistä:

Apusisaresta lähihoitajaksi -näyttely

Webbutställningen Från hjälpsyster till närvårdare

 

Lisätietoja
HUSin museotoimikunta
Anders Manns, projektisuunnittelija