Siirry pääsisältöön

Artikkeli Julkaistu 15.10.2020 13:01

Älä heitä hukkaan!

Asiasanat:
  • artikkeli
  • Husari
  • leikkaussalit, teho- ja kivunhoito

Ekologiset valinnat ovat hyväksi ympäristölle ja tuovat taloudellista säästöä. Tämä tiedetään Leikkaussalit, teho- ja kivunhoidon tulosyksikössä (ATeK), jonka syksyllä lanseeraama Ekologinen ATeK -kampanja keskittyy tarvikehukan vähentämiseen.

Anne Juuti

"Leikkauksissani ei avata tuotteita steriileistä pakkauksista varmuuden vuoksi. Näin vältän hukkaa ja vähennän kustannuksia. Kollega, mieti tarvitsetko imuletkua jokaisessa leikkauksessa. Mieti myös, voisitko valita monikäyttöisen tuotteen kertakäyttötuotteen sijaan!"
Anne Juuti, osastonylilääkäri, gastrokirurgi

Ekologinen ATeK -kampanjan teema ei ole valikoitunut sattumalta, sillä ATeK on yksi suurimmista materiaalin ja energian käyttäjistä HUSin sairaaloissa. Hukkaan heitetty materiaali kasvattaa sekä ympäristökuormaa että taloudellisia kustannuksia. 

”Idea kampanjaan lähti liikkeelle tutkimusraporteista, joissa kuvattiin, kuinka leikkaukseen suunnitelluista tuotteista jopa 20 prosenttia menee käyttämättömänä roskiin”, linjajohtaja Sinikka Münte kertoo. 

Myös HUSin sairaaloissa tarvikkeita menee hukkaan, koska pakkauksia avataan usein ennakoivasti ja varmuuden vuoksi ennen potilaille tehtyjä toimenpiteitä. 

”Leikkaussaleissa lasketaan minuutteja eikä haluta ajan kuluvan turhaan pakkausten avaamiseen tai tarvikkeiden hakemiseen”, Münte sanoo.

Kampanjan oli määrä käynnistyä heti alkuvuodesta, mutta koronavirusepidemia lykkäsi aloitusta syksylle. Pääasiallisena kohderyhmänä ovat leikkaussalit ja teho-osastot, mutta kampanjan tarkoituksena on herättää keskustelua laajemmin koko HUSissa. 

”Toivomme, että kampanja innostaa myös muita tulosyksiköitä miettimään, miten he itse voisivat vähentää tarvikehukkaa, sillä monilla erikoisaloilla käytetään runsaasti kertakäyttöisiä materiaaleja”, Münte sanoo.

Kampanja on otettu hienosti vastaan ATeKin henkilökunnan piirissä. 

”Ehkä tämä kertoo siitä, että kampanjamme tarttuu teemoihin, joita henkilökunta on jo valmiiksi pohtinut”, Münte arvelee. 

Henkilöstö on otettu kampanjassa myös keskeiseen rooliin, sillä eri ammattiryhmien edustajat pääsevät puhumaan itse kollegalta toiselle kampanjamateriaalien kautta. 

Älä heitä hukkaan -kampanja antaa HUSissa tehdylle työlle yhteiskunnallista ulottuvuutta sekä merkitystä laajemmassa mittakaavassa. Kaikkien terveydenhuollon ammattilaisten koulutukseen
pitäisi tulevaisuudessa sisältyä tietoa ympäristön vaikutuksesta ihmisen terveyteen.

”Näemme, että tulevaisuudessa on itsestään selvää, että ympäristövastuu sisältyy jokaisen huslaisen työhön, eikä sitä kyseenalaisteta”, Münte toteaa. 

Viisi keinoa tarvikehukan vähentämiseen

1. Suunnittele ja kommunikoi
Ennakoi toimenpiteissä tarvittuja materiaaleja. Suunnittelulla ja kommunikoinnilla tiimin kesken voit ehkäistä tarvike- ja materiaalihukkaa.

2. Uudelleenkäytettävät tarvikkeet kertakäyttöisten sijaan
Uudelleenkäytettävät tarvikkeet ovat kustannustehokkaita ja ympäristöystävällisiä. Leikkaussalitakkien osalta muutos on jo nähtävissä, sillä uudelleenkäytettävien takkien määrä on kasvanut nopeammin kuin niitä voidaan HUSiin toimittaa.

3. Hintatietoisuuden lisääminen
”Kaupassa vertailemme tuotteiden hintoja, mutta sairaalassa emme tiedä, mitä tarvikkeet todellisuudessa maksavat”, Sinikka Münte sanoo. Hintatietoisuuden ohella kannattaa muistaa, että tarvikkeet rahoitetaan meidän kaikkien maksamilla verovaroilla.

4. Vastuullisuuden huomioiminen
Meidän on hoidettava potilaitamme vastuullisesti, myös ympäristö ja taloudellisuus huomioiden. ”Nämä eivät ole toisensa kanssa ristiriidassa, sillä ristiriitaistahan olisi, jos potilaita hoitaessamme lisäisimme ympäristökuormaa, jonka seurauksena ihmisiä sairastuu lisää”, Münte sanoo.

5. Huumori
Huumori auttaa omaksumaan uusia asioita ja asenteita. 

Teksti: Christa Haag
Kuvat: Krista Kokki

Husari 5/2020