Siirry pääsisältöön

Mediatiedote Julkaistu 15.9.2023 14.55

Akuutti lievä umpilisäketulehdus ei vaadi välitöntä leikkaushoitoa

Asiasanat:
  • lääketieteellinen tutkimus
  • Vatsakeskuksen tutkimukset

Laaja satunnaistettu tutkimus selvitti akuutin umpilisäketulehduksen leikkauskiireellisyyttä. Lievän umpilisäketulehduksen leikkaus voidaan turvallisesti aikatauluttaa tehtäväksi vuorokauden sisällä.

Lähes joka kymmenes ihminen sairastuu akuuttiin umpilisäketulehdukseen elämänsä aikana ja umpilisäkkeen poisto onkin yleisin päivystysleikkaus. Noin joka viides umpilisäketulehdus etenee puhkeamaan, johon liittyy pidentynyt sairaalahoidon ja suonensisäisen antibioottihoidon tarve sekä lisääntynyt komplikaatioiden riski. On yleisesti uskottu, että leikkaus pitäisi tehdä viivytyksettä, jotta vältytään puhkeamalta.  

Lancetissa julkaistu suomalaistutkimus selvitti, mikä on todellinen leikkauskiireellisyys potilailla, joilla on todettu lievä akuutti umpilisäketulehdus. Laajassa tutkimuksessa oli yhteensä lähes 2000 potilasta HUSin Meilahden ja Jorvin sairaaloista sekä Norjan AHUS-sairaalasta.  

”Havaitsimme, että lievän umpilisäketulehduksen leikkaaminen 24 tunnin sisällä on turvallista, eikä lisää umpilisäkkeen puhkeamisriskiä, tulehduksen leviämistä tai leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita. Potilaan sekä yhteiskunnan kannalta sopivan leikkausajankohdan löytäminen on tärkeää”, kertoo vatsaelinkirurgiaan erikoistuva tutkijalääkäri Karoliina Jalava.

Mahdollisuus vapauttaa päivystysaikaista leikkaussaliresurssia 

Aikaisemmat suositukset leikkauskiireellisyydestä ovat olleet ristiriitaisia ja puutteellisia. Tämän takia hoitokäytännöt vaihtelevat merkittävästi sairaaloiden välillä. Uuden tutkimustiedon valossa leikkaus voidaan suunnitella sopivaan ajankohtaan esimerkiksi seuraavalle päivälle. Näin voidaan vapauttaa rajallista päivystysaikaista leikkaussaliresurssia muihin välttämättömiin leikkauksiin vaarantamatta potilasturvallisuutta.  

”Oleellista umpilisäketulehduksen diagnoosissa on tunnistaa ne potilaat, joilla ei ole riskitekijöitä umpilisäkkeen puhkeamiselle, jolloin leikkaus voidaan turvallisesti siirtää yöltä päivälle tehtäväksi”, painottaa tutkimuksen vastaava tutkija dosentti Panu Mentula


Tutkimusartikkeli Lancet (14.9.2023): Role of preoperative in-hospital delay on appendiceal perforation while awaiting appendicectomy (PERFECT): a Nordic, pragmatic, open-label, multicentre, non-inferiority, randomised controlled trial


Lisätiedot:

Karoliina Jalava 
Vatsaelinkirurgiaan erikoistuva lääkäri 
karoliina.jalava@hus.fi  
 

Den svenska versionen av nyheten publiceras inom kort.

Palaute

Löysitkö etsimäsi?

Kiitos palautteesta!

Kiitos palautteestasi!

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.

Kirjoita tähän verkkosivustoa koskeva palautteesi.

Ethän kirjoita tähän henkilökohtaisia tietojasi. Huomioithan, että emme vastaa tämän lomakkeen kautta jätettyihin palautteisiin. Muuta kuin verkkosivustoa koskevaa palautetta voit antaa palautesivullamme.