Siirry pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 29.4.2021 16:29

500. koronaviruspotilas kotiutuu Jorvin sairaalan osastolta KEU5

Asiasanat:
  • Jorvin sairaala
  • korona
  • koronavirus

Jorvin sairaalan keuhkosairauksien vuodeosasto Keu5:ltä kotiutuu huhtikuun loppuun mennessä 500. koronavirusinfektiosta toipuva potilas.

Jorvin sairaalan keuhkosairauksien vuodeosasto Keu5:n henkilökuntaa.

Kuvassa Jorvin sairaalan keuhkosairauksien vuodeosasto Keu5:n sairaanhoitaja Riitta Parviainen, erikoistuva lääkäri Matias Mäkinen sekä osastonlääkärit Jarkko Mäntylä ja Susanna Tuominen.

Valtavan työn takana on lääkäreitä, osastonhoitaja, apulaisosastonhoitaja, sairaanhoitajia, perushoitajia, fysioterapeutti, laitoshuoltajia ja osastonsihteeri. Lisäksi Sisätautien osasto S6:n osastolla on ollut 6 paikkaa koronapotilaille.

Maaliskuussa 2021 osastolla tehtiin ennätys: koronapotilaita hoidettiin jopa 97, kun normaalisti hoidettavia on kuukaudessa 40–60. 

”Tiesin kyllä, että maaliskuu oli todella kiireinen, mutta ennen tilastoimista en itsekään osannut arvata kuinka paljon potilaita oli. Vasta jälkeenpäin huomaa, kuinka kiire lopulta olikaan”, sanoo Keu5:n osastonlääkäri Susanna Tuominen.

Pitkä korona-aika tuonut rutiinia

Takana on kaiken kaikkiaan hurja ja erikoinen vuosi. 

”Maaliskuussa lähdimme lennossa hoitamaan koronapotilaita ja kevät 2020 olikin meillä pelkästään koronaviruspotilaiden hoitoa. Kesäksi helpotti, mutta lokakuusta lähtien palasimme pelkkien koronapotilaiden pariin.”

Vuosi on opettanut paljon ja osastolla on nähty monenlaisia kohtaloita. Potilaat ovat olleet 20–87-vuotiaita, pääsääntöisesti työikäisiä.

”Tänä keväänä työ on ollut jo monella lailla helpompaa. Suojavarusteiden käyttö sujuu rutiinilla ja lääkehoito on kehittynyt. Nyt katse on enemmän horisontissa ja odotan, koska pääsemme takaisiin normaaliin elämään.”

Sujuva yhteistyö, loistavat hoitajat

Viime kesän tavoin potilasmäärät ovat kevään mittaan alkaneet taittua. S6:lla ei enää hoideta koronaviruspotilaita, vaan siellä hoidetaan muita sisätautipotilaita.

Keuhkosairauksiin erikoistuva lääkäri Matias Mäkinen odottaa jo, että pääsee vähitellen hoitamaan muunkinlaisia keuhkosairauspotilaita.

Juhlallisuudet ovat vallitsevasta epidemiatilanteesta johtuen jääneet väliin, mutta kollegoita on kiitelty senkin edestä, sanoo Tuominen.

”Hyvällä porukalla olemme hienosti jaksaneet ja tsempanneet! Meillä on loistavat hoitajat, jotka muun muassa osaavat arvioida potilaan kunnon ja helpottavat meidän lääkäreiden työtä. Haluan myös kiittää hyvästä ja sujuvasta yhteistyöstä pandemian hoidossa teho-osastoa, päivystystä ja Espoon sairaalaa”, sanoo Tuominen.

Jorvin osasto KEU5:n lisäksi HUSissa on hoidettu koronaviruspotilaita myös muilla osastoilla. Yhteensä koronaviruspotilaita on ollut HUSin sairaaloissa hoidossa noin 2260.