Liikunta ja painonhallinta

Liikunta on hyvä keino hallita painoa. Liikunnan avulla voidaan ehkäistä, kuntouttaa ja hoitaa monia pitkäaikaissairauksia esim. tyypin 2 diabetesta, kohonnutta verenpainetta, sepelvaltimotautia, sydämen vajaatoimintaa, astmaa, keuhkoahtaumatautia, polven nivelrikkoa, nivelreumaa, niska- ja alaselkävaivoja sekä masennusta.

Tärkein liikkumisen vaikutus on energiankulutus. Mitä rasittavampaa liikunta on, sitä enemmän energiaa kuluu. Liikunta myös parantaa rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa sekä ylläpitää lihaksia laihduttamisen aikana.

Käypä hoito-suosituksen mukaan kaikille 18-64-vuotiaille suositellaan joko reipasta kestävyysliikuntaa vähintään 2,5 tuntia viikossa tai vastaavasti rasittavampaa liikuntaa viikoittain 1 tunti 15 minuuttia.

Liikuntamäärän voi suorittaa esim. viidesti viikossa tehtävällä 30 minuutin liikunta-annoksella tai vastaavasti jakaa vieläkin pienempiin, esim. 10 minuutin jaksoihin. Lisäksi kannattaa hyödyntää arkiliikuntaa esim. kaupassa käynneillä ja työmatkoilla. Tehokkuus arki-liikunnassa perustuu siihen, että se vaikuttaa pitkin päivää. On kuitenkin hyvä muistaa, että mitä enemmän paino on pudonnut laihduttamisen myötä, sitä rasittavampaa ja pidempikestoisempaa liikuntaa painon hallinta yleensä vaatii.

Lihavuusleikkauksen jälkeen hyviä liikuntamuotoja ovat esim. kävely, sauvakävely, uinti, vesijuoksu ja -jumppa sekä pyöräily. Leikkauksen jälkeen liikunta on hyvä aloittaa rauhallisesti ja lisätä tehoa ja kestoa vähitellen tuntemusten mukaan.