Lihavuusleikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen endokrinologi tapaa potilaan osastolla. Hän neuvoo, miten diabeteksen ja mahdollisesti muiden sairauksien lääkehoito muuttuu leikkauksen jälkeen. Potilas käy endokrinologian poliklinikan vastaanotolla 3, 12 ja osa vielä 24 kuukauden kuluttua leikkauksesta. Tämän jälkeen vuosikontrollit siirtyvät terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon.

Tavoitteena elämäntapamuutos: Pitkäaikaisen painonhallinnan onnistumisen kannalta on tärkeä ymmärtää, miten lihavuusleikkaus auttaa ja mitä itse pitää tehdä. Lihavuusleikkauksen avulla kerralla syödyn ruoan määrä pienenee. Painonlaskun pysyvyys saavute-taan potilaan muuttaessa niitä elämäntapoja, jotka ovat lihavuuteen johtaneet. Elämänta-pamuutoksia harjoitellaan jo ennen leikkausta painonhallintaryhmässä tai yksilöohjaukses-sa. Mikäli paino lähtee nousuun jo vuoden kuluttua leikkauksesta, saattaa olla tarpeellista tarkastella ravitsemuksen laatua esimerkiksi ravitsemusterapeutin kanssa. Säännöllinen liikunta on keskeinen osa painonhallintaa leikkauksen jälkeen.

Lihavuusleikkaus ja diabetes: Lihavuusleikkauksen jälkeen diabeteslääkitystä voidaan yleensä vähentää huomattavasti. Myöhemmin lääkityksen tarve kuitenkin lisääntyy vähitel-len. Vuosikontrolleissa tätä arvioidaan verensokerin omaseurannan ja HbA1c tuloksen pe-rusteella. Myös verenpainelääkityksen muutokset ovat tavallisia leikkauksen jälkeen.

Muut ongelmat: Mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen vatsakivut, pahoinvointi, ripuli, heikotus ja tykytys voivat viitata ns. dumping-oireyhtymään. Tämän ajatellaan liittyvän ruoan nopeaan etenemiseen ohutsuoleen. Oireilu vähenee usein ajan myötä. Oireita voi lievittää syömällä pieniä aterioita usein (2-3 h välein), välttämällä sokerin syöntiä ja juomista aterioilla. Kuidun ja proteiinin lisääminen ravintoon voi myös auttaa.