Puutiaisaivotulehdus

Puutiaisaivotulehduksen aiheuttaja on virus, joka voi siirtyä ihmiseen punkin pureman välityksellä. Virus tarttuu muutamassa minuutissa punkin syljestä heti pureman alkuvaiheessa. Tartuntoja on kuvattu tapahtuneen myös pastöroimattoman maidon välityksellä Baltiassa ja Keski-Euroopassa. Suomessa virusta esiintyy puutiaisissa erityisesti Ahvenanmaalla ja länsirannikon saaristossa, Kotkassa ja Kaakkois-Suomessa. Puutiaisaivokuumetta voidaan ehkäistä tehokkaasti rokotteella.

Oireita ilmenee vain n. neljäsosalla tartunnan saaneista. Kuumeilu ja sairauden tunne alkaa yleensä n. viikon kuluttua puremasta. Kuumejakson mentyä ohi infektio voi aiheuttaa aivotulehduksen, jonka oireet alkavat usein vasta noin viikon jälkeen tai myöhemminkin siitä kun kuumejakso on päättynyt. Aivotulehduksen oireita ovat kuume, päänsärky, niskajäykkyys, valon arkuus ja pahoinvointi. Vakavimpia oireita ovat tajunnanhäiriöt ja kouristukset.  Aivotulehduksen hoito vaatii aina sairaalahoitoa.

Raskaus

 
Ei ole tiedossa, voiko virus infektoida sikiön. Varsinaisia sikiövaikutuksia ei tunneta, ja raskauden aikana sairastetun puutiaisaivotulehduksen riskit liittyvät ensisijaisesti äidin vaikeaan sairastumiseen. Puutiaisaivotulehdusta ehkäisevä rokote ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia, ja sen antamista voidaan harkita raskauden aikana suuren riskin alueella pidempiaikaisesti oleskeleville.
 

Imetys

 
Ei ole tiedossa, erittyykö virus ihmisellä maitoon. Virustartunnan voi kuitenkin saada infektoituneen eläimen (esim. lammas, vuohi) pastöroimattomasta maidosta, joten riski äidinmaidon kautta tapahtuvaan tartuntaan ihmisellä voi olla todellinen. Imetystä on perusteltua välttää, kunnes äiti on toipunut. Imetyksen aikaiselle rokottamiselle puutiaisaivotulehdusrokotteella ei ole estettä.