Raskaus ja aknen paikallinen hoito

Suun kautta otettavien aknelääkkeiden (isotretinoiinin) käyttö on ehdottomasti kielletty raskauden aikana ja sen käyttö täytyy lopettaa jo hyvissä ajoin ennen raskauden alkamista. Katso tarkemmat tiedot (Raskaus ja isotretinoiini)
 
Paikallisella aknen hoidolla tarkoitetaan valmisteita joita käytetään ulkoisesti eli annostellaan suoraan iholle. Tavallisia vaikuttavia aineita paikallishoitovalmisteissa ovat bentsoyyliperoksidi, atselaiinihappo ja klindamysiini. Näitä sisältäviä paikallishoitovalmisteita voi käyttää raskauden aikana.
 
Adapaleeni ja tretinoiini paikallishoitovalmisteena eroavat yllä mainituista vaikuttavista aineista. Ne kuuluvat retinoideihin, jotka suun kautta otettuna voivat aiheuttaa epämuodostumia. Adapaleenin ja tretinoiinin imeytyminen ihon kautta on vähäistä, mutta teoreettisen riskin takia niitä ei suositella käytettäväksi raskauden aikana.
 
Raskauden aikana ihon pintaverenkierto voi lisääntyä ja iholta voi imeytyä aineita verenkiertoon. Laajoja ihoalueita käsiteltäessä merkittävääkin imeytymistä voi tapahtua, siksi turhaa käyttöä tulisi välttää ja hoito rajoittaa pienille ihoalueille. Paikallishoitovalmistetta ei tule annostella rikkinäiselle iholle, koska imeytyminen voi myös silloin olla suurempaa.