Raskaus ja rokotteet

Raskaana olevien rokottaminen on perusteltua silloin, kun sairaudelle altistumisen riski on suuri, kun mahdollinen infektoituminen olisi äidille tai sikiölle haitallista, ja kun rokotteesta todennäköisesti ei aiheudu haittaa.
 
  • Inaktivoidut rokotteet eivät sisällä eläviä taudinaiheuttajia ja niitä on siten mahdollisia ottaa myös raskauden aikana.
  • Rutiinirokotuksia ja tehosteita ei kuitenkaan suositella raskauden aikana, koska rokottamiseen liittyy pieni riski allergisesta reaktiosta.
  • Suunniteltavalle matkalle tarvittavat rokotukset kannatta pyrkiä ottamaan jo raskauden suunnitteluvaiheessa.
     
 

Raskaus ja influenssarokotus

 
Influenssarokotteesta on kertynyt paljon tutkimustietoa raskauden aikaisesta käytöstä. Influenssarokotus on turvallinen ja sitä suositellaan epidemiakauden alla kaikille raskaana oleville raskauden vaiheesta riippumatta. Suomessa käytettävät influenssarokotteet eivät sisällä eläviä taudinaiheuttajia. Raskauden aikana sairastettu influenssa lisää huomattavasti riskiä äidin vakavalle sairastumiselle (esim. keuhkokuume). Influenssainfektio ja siihen liittyvä korkea kuume voivat myös olla haitallisia sikiön kehityksen kannalta.
 
 

Raskaus ja muut rokotteet

 
Raskaana olevia rokotetaan tavallisimmin jo tapahtuneen altistumisen yhteydessä (esim. hepatiitti B), matkustettaessa suuren riskin alueille (esim. hepatiitti A), tai jos odottavalla äidillä on perussairaus, jonka vuoksi hän kuuluu niihin lääketieteellisiin riskiryhmiin, joille rokotussuojaus on aiheellista esimerkiksi pneumokokkitauteja vastaan. Odottava äiti tarvitsee myös tetanussuojan (likainen haava) ja difteriasuojan tavalliseen tapaan.
 
Eläviä taudinaiheuttajia sisältäviä rokotteita (esim. vihurirokko-, vesirokko-, MPR -rokote) tulee välttää raskauden aikana ja jo 1kk ennen raskauden alkua. Keltakuumerokote sisältää eläviä, heikennettyjä viruksia, mutta sen käyttö voi raskauden aikana tulla kyseeseen tilanteissa, joissa raskaana olevalla on pakottava syy matkustaa endeemiselle alueelle. 
 
 

Imettävä äiti voidaan rokottaa normaalisti. 

 

Katso lisätietoa rokotteista THL:n Raskaana olevien rokotukset

 

 


 Etkö löytänyt etsimääsi tietoa?

Soita meille!

Teratologinen tietopalvelu vastaa puheluihin arkisin klo 9-12

puh. 09 471 76500 (norm. hintainen puhelu)