Raskaus ja zika

Zika-virus kuuluu flaviviruksiin ja se aiheuttaa yleensä hyvin lievän kuumetaudin, mutta sikiölle se voi olla hyvin haitallinen. Zika-virusta esiintyy Afrikassa, Kaakkois-Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Zika-virus leviää erityisesti päiväaktiivisten hyttysten välityksellä. Raskaudenaikainen infektio voi aiheuttaa sikiön mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä ja muita keskushermoston vaurioita. Mikrokefalialla tarkoitetaan sitä, että sikiön pää ei kasva normaalisti, jolloin aivojen normaali kehitys voi vaarantua. Tämä voi pahimmillaan johtaa vaikeaan kehitysvammaisuuteen.
 
  • Raskaana olevan ja raskautta suunnittelevan naisen tulee välttää matkustamista alueelle, jossa zika-virusta esiintyy. Raskautta suunnittelevan, riskialuelle matkustavan kannattaa keskustella lääkärin kanssa raskaussuunnitelmien siirtämisestä eteenpäin.
  • Mikäli matkustamista ei voi välttää, huolellista suojausta (hyttyskarkotteista ensisijaisesti DEET:a sisältävät valmisteet, vaatesuoja, hyönteismyrkyt sekä suojaverkot) tulee noudattaa.
  • Aluellinen zika-viruksen esiintyminen tulee aina tarkistaa ennen matkasuunnitelmia potentiaalisen riskin alueelle ( ECDC ).
  • Zika-virus voi levitä siemennesteen kautta. Raskaana olevan ja raskautta suunnittelevan naisen miespuolisen kumppanin, joka on ollut zika-alueella, tulee käyttää kondomia koko loppuraskauden ajan, ja ainakin 6 kk ajan ennen raskauden suunnittelua.
  • Suomessa zika-virus diagnostiikkaa tehdään harkinnan mukaan kun henkilö on matkustanut zika-alueella, tai tartunnasta on selkeä epäily. Näissä tilanteissa tulee ottaa yhteys omaan terveyskeskukseen tai äitiysneuvolaan, joka konsultoi tarvittaessa sairaanhoitopiirin infektiolääkäriä.
  • Tietoa zika-viruksesta saa THL:n kotisivuilta.