Raskaus ja mielialan tasaajat

Raskaus ja litium

 
Litium on mielialan tasaaja, jota käytetään kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa. Litiumin käyttö alkuraskaudessa voi mahdollisesti lisätä sydämen rakennevian vaaraa, mutta mahdollinen riski on hyvin pieni. Alkuraskaudessa litiumia käyttäneille äideille suositellaan sikiön sydämen ultraäänitutkimusta noin 18 - 20 raskausviikoilla.
 
Litiumin käyttöä raskauden aikana kannattaa pohtia oman lääkärin kanssa jo raskauden suunnitteluvaiheessa. Jos litium on osoittautunut hoidon kannalta hyväksi, ei sitä välttämättä lähdetä vaihtamaan muuhun lääkkeeseen raskauden vuoksi. Litiumhoidon mahdollinen purkaminen tehdään aina asteittain.
 
Kaksisuuntaisen mielialahäiriön hyvä hoito raskauden aikana on tärkeää, ja hoitamaton sairaus on isompi riski äidin ja sikiön kannalta kuin lääkitykseen mahdollisesti liittyvä pieni riski.
 
Litiumin eritys lisääntyy raskauden aikana, minkä vuoksi lääkeannosta joudutaan usein nostamaan. Raskauden aikainen käyttö vaatiikin lääkepitoisuuksien tarkkaa seurantaa.

 

Raskaus ja karbamatsepiini

 
Karbamatsepiini on epilepsialääke. Sen käyttö voi joissain tilanteissa tulla kyseeseen myös kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa raskauden aikana, jos muut lääkkeet eivät ole osoittautuneet tehokkaiksi. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa tulisi ensisijaisesti kuitenkin valita turvallisempi lääke.
 
Karbamatsepiinin käyttö alkuraskaudessa lisää jonkin verran sikiövaurioriskiä. Riski on kertyneen tiedon mukaan kuitenkin pieni.
 

Katso lisää: Karbamatsepiini

 

Raskaus ja valproaatti

 
Valproaatti on epilepsialääke, jota käytetään myös kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa mielialan tasaajana. Valproaatti lisää epämuodostumariskiä ja lapsen kehitysviiveen riskiä. Riski epämuodostumien osalta on suurempi, jos käytössä on kaksi tai useampi epilepsialääke samanaikaisesti. Riskit kasvavat myös annoksen kasvaessa. Valproaatin käyttö raskauden aikana tulisi rajata vain epilepsian hoitoon tilanteissa, joissa muita hoitovaihtoehtoja ei ole.
 
Katso lisää: Valproaatti

 


 

Etkö löytänyt etsimääsi tietoa?

Soita meille!

Teratologinen tietopalvelu vastaa puheluihin arkisin klo 9-12

puh. 09 471 76500 (norm. hintainen puhelu)