Raskaus ja mielialan tasaajat

Raskaus ja litium

 
Litium on mielialan tasaaja, jota käytetään kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa. Litiumin käyttö alkuraskaudessa voi lisätä sydämen rakennevian vaaraa, mutta riski on pieni. Alkuraskaudessa litiumia käyttäneille äideille suositellaan sikiön sydämen ultraäänitutkimusta noin 20. raskausviikolla.
 
Litiumin käyttöä raskauden aikana kannattaa pohtia oman lääkärin kanssa jo raskauden suunnitteluvaiheessa. Jos litium on osoittautunut hoidon kannalta hyväksi, ei sitä välttämättä lähdetä vaihtamaan muuhun lääkkeeseen raskauden vuoksi. Litiumhoidon mahdollinen purkaminen tehdään aina asteittain.
 
Kaksisuuntaisen mielialahäiriön hyvä hoito raskauden aikana on tärkeää, ja hoitamaton sairaus on isompi riski äidin ja sikiön kannalta kuin litium-lääkitykseen mahdollisesti liittyvä pieni riski. 
Raskauden aikainen litiumin käyttö vaatii lääkepitoisuuden tarkkaa seurantaa.

 

Raskaus ja karbamatsepiini

 
Karbamatsepiinin käyttö alkuraskaudessa lisää jonkin verran sikiövaurioriskiä. Karbamatsepiini on epilepsialääke. Sen käyttö voi joissain tilanteissa tulla kyseeseen myös kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa raskauden aikana, jos muut lääkkeet eivät ole osoittautuneet tehokkaiksi. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa tulisi ensisijaisesti kuitenkin valita turvallisempi lääke.
 

Katso lisää: Karbamatsepiini

 

Raskaus ja valproaatti

 
Valproaattia ei pidä käyttää raskauden aikana ilman pakottavaa syytä. Valproaatti tulisi vaihtaa turvallisempaan lääkkeeseen jo raskauden suunnitteluvaiheessa. Valproaatti on epilepsialääke, jota käytetään myös kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa mielialan tasaajana. Valproaatti lisää merkittävästi epämuodostumariskiä ja lapsen kehitysviiveen riskiä. Valproaatin käyttö raskauden aikana tulisi rajata vain epilepsian hoitoon tilanteissa, joissa muita hoitovaihtoehtoja ei ole. 
 
Katso lisää: Valproaatti

 


 

Etkö löytänyt etsimääsi tietoa?

Soita meille!

Teratologinen tietopalvelu vastaa puheluihin arkisin klo 9-12

puh. 09 471 76500 (norm. hintainen puhelu)